Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Puls Biznesu" - Martwe pszczoły, puste stoły

0
Podziel się:

Zwiększona śmiertelność pszczół zagraża produkcji żywności i stabilności środowiska w Unii Europejskiej - informuje "Puls Biznesu". Aby to zmienić komisja rolnictwa i rozwoju wsi Parlamentu Europejskiego przyjęła raport wzywający władze wspólnoty oraz wszystkich krajów członkowskich do zwiększenia wysiłków i nakładów na rzecz ochrony pszczół.

Okazuje się - czytamy w "Pulsie Biznesu" - że także w Polsce populacja pszczół jest dużo niższa od optymalnego poziomu. Nasz kraj wypada i tak dużo lepiej niż kraje zachodnie. Z powodu niedoboru pszczół najbardziej cierpią takie kraje jak Niemcy, Francja czy Włochy.
Zdaniem ekspertów powodem spadku populacji pszczół w Europie jest stosowanie toksycznych dla pszczół typów pestycydów. Pszczoły wymierają zwłaszcza w regionach, gdzie prowadzone są intensywne wielkoobszarowe, jednorodne gatunkowo uprawy rolne. Na szczęście w Polsce, z różnych powodów, takich właśnie gospodarstw rolnych, nie ma jeszcze tak dużo jak na zachodzie Europy, dzięki czemu nasza populacja pszczół uniknęła masowego wymierania, a nawet powoli, lecz systematycznie się odbudowuje.
Więcej na ten temat - w "Pulsie Biznesu".

Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/"Puls Biznesu"/kry/dj

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)