Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Puls Biznesu" - UOKiK prześwietla ceny w gastronomii

0
Podziel się:

"Puls Biznesu" - UOKiK - gastronomia

UOKiK uważa, że taka sama cen dań w lokalach sieci to niedozwolone porozumienie - pisze "Puls Biznesu".
Zdaniem Urzędu, ustalanie identycznych cen w lokalach sieci franczyzowych jest niedozwolonym porozumieniem. W czwartek urząd wszczął bezprecedensowe postępowania w sprawie niedozwolonego ustalania cen odsprzedaży w spółce Sfinks Polska, w ramach której działa 109 restauracji.
UOKiK tłumaczy, że ceny oraz promocje stosowane przez franczyzobiorców ustalane są odgórnie przez spółkę Sfinks Polska. Prezes firmy Sylwester Cacek odpowiada, że polityka cenowa stosowana w jego przedsiębiorstwie jest zgodna z przepisami.
Zdaniem Urzędu, w sieci franczyzowej niedozwolone jest ustalanie cen sztywnych oraz minimalnych, czyli takich, po których franczyzobiorca nie może produktu odsprzedać.
Odmiennego zdania są firmy gastronomiczne, które uważają, że jednolite ceny leżą w interesie klientów. Jeśli klient w Warszawie zobaczy tę samą pizzę w różnych cenach, ale niższa będzie w pizzerii, która nie obsługuje jego dzielnicy, to jak wytłumaczyć, że nie może zamówić tańszej? - pyta Magdalena Piróg, wiceprezes Da Grasso. Restauratorzy przekonują ponadto, że to sami franczyzobiorcy upodabniają cenniki.
Więcej - w "Pulsie Biznesu".

Informacyjna Agencja Radiowa/IAR/"Puls Biznesu"/kd/sk

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)