Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Rzeczpospolita" Gęś i olej idą po certyfikat

0
Podziel się:

"Rzeczpospolita" - biznes - rynek

Wkrótce do kabanosów, oscypka i rogala świętomarcińskiego mogą dołączyć kolejne produkty regionalne z naszego kraju objęte unijnymi certyfikatami. Producenci gęsi białej kołudzkiej oraz oleju lnianego szykują wnioski w tej sprawie do Komisji Europejskiej - pisze "Rzeczpospolita".
Jak czytamy w gazecie, prace trwają jeszcze nad co najmniej sześcioma wnioskami. Dotyczą miodu lipiec z Białowieży, ogórka kołobrzeskiego, sera z Wiżajn, karpia milickiego, chrzanu nadwarciańskiego i krupnioka śląskiego. Blisko unijnej rejestracji jest również cebularz lubelski.
Obecnie Polska ma na swoim koncie 36 produktów regionalnych uznanych przez Komisję Europejską.
Więcej w "Rzeczpospolitej".

Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/"Rzeczpospolita"/vey

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)