Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

SD - Russak - UE bez polskiej kuchni

0
Podziel się:

Grzegorz Russak kucharz, gawędziarz, były prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego, powiedział, że nasz kraj wcale nie wykorzystuje swych tradycji kulinarnych przy okazji przewodnictwa Unii Europejskiej.

Gość Sygnałów Dnia odniósł się do menu, proponowanego przez nas podczas ponad tysiąca planowanych spotkań. W szczególności skrytykował propozycje nowoczesnych potraw, będących połączeniem produktów polskich i zagranicznych.
Znawca polskiej kuchni ocenił, że proponowane potrway nie mają nic wspólnego z polskim dziedzictwem kulturalnym. Jego zdaniem nie będą nawet smaczne. "Nowatorskie podejście najlepsze jest w przemyśle" - oświadczył gość Polskiego Radia. Podkreślił również, że stereotypy o ciężkiej i niestrawnej polskiej kuchni są nieuzasadnione, a nasi politycy i specjaliści od spraw kulinarnych nie robią nic, aby to zmienić. Przypomniał przyjęcia, organizowane w Domu Polonii w Pułtusku z okazji przystąpienia Polski do NATO. Serwowano wówczas właśnie tradycyjne polskie potrawy, które - wedle jego słów - cieszyły się ogromnym powodzeniem i zainteresowaniem zaproszonych polityków.
Grzegorz Russak dodał, że polskie przewodnictwo w Unii jest znakomitą okazją, by upowszechnić w Europie nasze narodowe potrawy i produkty. Jego zdaniem dobrze przygotowana i przeprowadzona akcja promocyjna mogłaby znacząco przyczynić się do rozwoju usług i eksportu, związanego z polską kuchnią.

Informacyjna Agencja Radiowa

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)