Opłatek jest inny niż w Polsce - okrągły i jasnobrązowy. Spożywa się go razem z miodem - symbolem słodkiego życia i czosnkiem - symbolem zdrowia. Po złożeniu życzeń, wszyscy obdarowują się prezentami. W każdym domu stoi choinka.
Jako pierwsza na wigilijnym stole pojawia się kapustnica - zupa z kiszonej kapusty, do której dodaje się kiełbasę z papryką. Jest również ryba podawana z sałatką ziemniaczaną. Na wielu stołach nie moze zabraknąć gotowanej kiełbasy, ćwikły z chrzanem i kompotu z suszonych owoców.
Na wigilijnym stole pojawia się takze "vanoczka" - tradycyjne, białe ciasto przypominające wyglądem i smakiem polską słodką chałkę z bakaliami. Słowacy przywiązują również ogromną wagę do suszonych owoców oraz jabłek, które służą im do świątecznych wróżb. Na stole stawia się naczynie z ziarnem zbóż i drobnymi monetami. Wraz z makowcem zostanie tam do Trzech Króli.