Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Święta po węgiersku

0
Podziel się:

Na Węgrzech na wigilijnym stole jest pieczony karp i zupa rybna z rodzynkami i wiśniami. Podaje się też smażoną kapustę.
Nie może również zabraknąć strucli z makiem lub orzechami, ponieważ mak jest symbolem miłości. Z kolei czosnek z miodem, orzechy i jabłka mają zapewnić zdrowie i dostatek. Węgierski zwyczaj nakazuje posypanie stołu soczewicą, która oznacza dobrobyt.
Węgierskim smakołykiem, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, jest także "szalocukor", czyli pralinki wypełnione masą czekoladową, orzechową, marcepanową lub waniliową.
Na węgierskim stole można znaleźć też siano oraz nóż, osełkę i grzebień, który ma odpędzić złe duchy.
Zgodnie z tradycją sięgającą ubiegłego wieku prezenty przynosi nie święty Mikołaj, lecz maleńki Aniołek. Prezenty po wigilijnej kolacji rozdaje najmłodszy członek rodziny.
Popularne jest chodzenie od domu do domu i kolędowanie z pękami witek. Te ostatnie rozdaje się gospodyniom, które smagają witkami kolędników i wręczają im prezenty. Wiosną te same witki służą do wypędzania bydła na pastwisko.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)