Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

UE-Polska-przewodnictwo-kuchnia

0
Podziel się:

W budynku Unijnej Rady, gdzie odbywają się europejskie szczyty i ministerialne spotkania, będą polskie akcenty - lampy interaktywne, meble i dywan, a w kuchni - polskie smaki. Na czas przewodnictwa Warszawa przygotowała własne menu, a nad wszystkim czuwał Adam Chrząstowski z krakowskiej restauracji Ancora.

Polskie przewodnictwo przypada na drugą połowę roku, serwowane dania będą oparte na produktach dostępnych właśnie w tym okresie. "Wspaniałe produkty końca lata i jesieni. Owoce z sadu, owoce z lasu, grzyby, ryby słodkowodne, dziczyzna, raki. Jakieś przykłady? Polędwica z sarny w otoczce z leśnych grzybów, do tego sos jałowcowy, udko gęsie, bo będzie gęś owsiana na jesieni i podane z powidłami śliwkowymi. Desery oparte na gruszkach, jabłkach i śliwkach" - wymienia w rozmowie z Polskim Radiem Adam Chrząstowski.
Koordynator kulinarny polskiego przewodnictwa podkreśla, że chciał skupić się na potrawach, które są bardzo dobre, ale zapomniane. "A zapomniano prawie całkowicie o kuchni arystokratycznej, kuchni na specjalne okazje, kuchni wyższych lotów, opartej na delikatesowych produktach. Trzeba je ludziom przypomnieć i myślę, że przewodnictwo Polski w Unii Europejskiej przez te pół roku jest genialną okazją właśnie do tego" - podkreślił szef kuchni. Będzie dziczyzna, ale nie będzie bigosu i ogórków kiszonych.
Adam Chrząstowski powiedział, że przy takich okazjach należy unikać ekstremalnych produktów. "Do takich ekstremalnych produktów należą ogórki kiszone, które są genialne, ale dla Portugalczyków to jest zepsuty ogórek, to samo z kiszoną kapustą. Bigosy są różne. Chciałbym podać arystokratyczny bigos, ale boję się, że to będzie zbyt ciężkie jedzenie dla dyplomatów z całej Europy" - dodał.
Polska będzie promować swoje potrawy na szczytach, ministerialnych spotkaniach czy bankietach. Nie będzie już lepszej okazji do wypromowania w Unii przez tak długi czas polskiej kuchni.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)