Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ulubione przysmaki świąteczne Francuzów

0
Podziel się:

O tym, jak będą we Francji wyglądać świąteczne posiłki, można się

przekonać na największym hurtowym targowisku Europy pod Paryżem. Zaopatrują się tam niemal wszyscy handlowcy francuskiej stolicy.

Wielkie targowisko w Rungis pod Paryżem każdej nocy tętni życiem. Tu wcześnie nad ranem robią zakupy właściciele sklepów spożywczych z całego Paryża i jego przedmieścia.

W okresie przedświątecznym handlowcy poszukują w Rungis innych towarów niż zwykle. W ciągu jednego tylko grudniowego dnia w Rungis sprzedaje się prawie 400 ton drobiu. Przed świętami, w przeciwieństwie do niemal całego roku, największe powodzenie ma indyk.

W grudniu sprzedaje się tu również 42 tony tłustej wątróbki z kaczek i gęsi, będącej jednym z ulubionych przysmaków świątecznych Francuzów. Jest to jedna piąta całorocznej sprzedaży tego produktu.

Podobnie jest z ostrygami. Hurtowa sprzedaż tych skorupiaków, które zdobią większość świątecznych stołów we Francji, przechodzi swoje apogeum właśnie w grudniu.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)