przekonać na największym hurtowym targowisku Europy pod Paryżem. Zaopatrują się tam niemal wszyscy handlowcy francuskiej stolicy.
Wielkie targowisko w Rungis pod Paryżem każdej nocy tętni życiem. Tu wcześnie nad ranem robią zakupy właściciele sklepów spożywczych z całego Paryża i jego przedmieścia.
W okresie przedświątecznym handlowcy poszukują w Rungis innych towarów niż zwykle. W ciągu jednego tylko grudniowego dnia w Rungis sprzedaje się prawie 400 ton drobiu. Przed świętami, w przeciwieństwie do niemal całego roku, największe powodzenie ma indyk.
W grudniu sprzedaje się tu również 42 tony tłustej wątróbki z kaczek i gęsi, będącej jednym z ulubionych przysmaków świątecznych Francuzów. Jest to jedna piąta całorocznej sprzedaży tego produktu.
Podobnie jest z ostrygami. Hurtowa sprzedaż tych skorupiaków, które zdobią większość świątecznych stołów we Francji, przechodzi swoje apogeum właśnie w grudniu.