Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W Londynie degustacja hamburgera z probówki

0
Podziel się:

Londyn-hamburger z probówki-degustacja

W Londynie odbyła się historyczna degustacja pierwszego wytworzonego w laboratorium hamburgera. To dzieło naukowców z Uniwersytetu w Maastricht. Tłumaczą oni, że mięso wytworzone z komórek macierzystych krowy jest odpowiedzią na rosnący deficyt żywności na świecie. Produkcja hamburgera z probówki, Frankenburgera czy burgera in vitro - bo różnie jest nazywany przez media - jest przyjazna środowisku i ma być tańsza od produkcji tradycyjnej.
Holenderski genetyk Mark Post z uniwersytetu w Maastrichcie wyhodował 3 tysiące miniaturowych włókien wołowiny z komórek macierzystych krowy. Eksperyment kosztował ćwierć miliona funtów, był to więc najdroższy hamburger w historii taniej żywności. Mięso jest nieco oślizłe i ma szarawy odcień, ale profesor Mark Post twierdzi, że jest to zdecydowanie produkt z przyszłością, bo światowe rolnictwo już wkrótce nie będzie w stanie zaspokoić zapotrzebowania ludzkości na mięso.
Już obecnie 70 procent wszystkich gruntów rolnych służy hodowli zwierząt - czy to jako pastwiska, czy pod uprawy pastewne. Holenderski naukowiec ma nadzieję, że masowa produkcja mięsa z probówki byłaby tańsza niż pierwszego Frankenburgera. Każdy kilogram mięsa z normalnej hodowli wymaga 10 kilogramów paszy, mięso z hodowli laboratoryjnej tylko dwóch - dla krów-dawczyń komórek macierzystych. Na taką hodowlę zużywałoby się o 45% mniej energii i 99% mniej ziemi, a emisje gazów cieplarnianych zmniejszyłyby się o 78 do 95%.
By otrzymać atest na takie sztuczne mięso, naukowcy musieliby jednak udowodnić, że ma ono te same własności odżywcze co prawdziwe, i że nie jest szkodliwe dla zdrowia.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)