Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Weterynarze badają procent zawartości koniny w mięsie

0
Podziel się:

Służby weterynaryjne biorą pod lupę próbki wołowiny, które wykazały obecność końskiego DNA. Domieszkę koniny wykryto w trzech próbkach pobranych w polskich zakładach.
Zastępca głównego weterynarza Krzysztof Jażdżewski mówi w rozmowie z Informacyjną Agencją Radiową , że laboratoria badają teraz dokładnie ile koniny znaleziono w mięsie deklarowanym jako wołowe. Trzeba poznać dokładna zawartość procentową. - Zanieczyszczenie do dwóch czy trzech procent może wynikać z zupełnie innych sytuacji niż celowe dodanie mięsa końskiego. O fałszerstwie możemy mówić w momencie, kiedy mamy powyżej dziesięciu, dwudziestu procent mięsa końskiego. Wówczas ma to dla oszustów uzasadnienie ekonomiczne - mówi IAR Krzysztof Jażdżewski.
Inspekcja weterynaryjna stwierdziła obecność końskiego DNA w trzech ze 121 próbek pobranych z polskich zakładów mięsnych. We wszystkich przypadkach były to zakłady wykonujące wyroby gotowe. Korzystały one z mięsa, które zamawiały w innych firmach. Do przebadania pozostało jeszcze osiemdziesiąt próbek.
Lada moment ruszą także kontrole w sklepach, hurtowniach i punktach gastronomicznych. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i działają na zlecenie UOKiKu Inspekcja Handlowa będą poszukiwać koniny w produktach spożywczych.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)