Brytyjska Agencja Standardów Żywności podaje, że zakażeniu uległy świnie z 56 irlandzkich hodowli, w tym 9 w Irlandii Północnej, w których używano pokarmu od jednego tylko producenta. Agencja uspokaja, że skażenie może wywołać poważne zatrucia tylko u tych osób, które spożywałyby irlandzką wieprzowinę regularnie i w dużych ilościach. Niemniej strach przed zatruciem może doprowadzić do wielkich strat, zarówno irlandzkich, jak i brytyjskich handlowców. Wprawdzie większość przetworów wieprzowych na brytyjskim rynku pochodzi z Holandii i Danii, ale z Irlandii sprowadza się aż 80 procent świeżej wieprzowiny.
Wielkie supermarkety wycofują z półek i magazynów wiele produktów wieprzowych, a Agencja Żywności, idąc za przykładem rządu Republiki Irlandzkiej, radzi wszystkim konsumentom zniszczyć zapasy irlandzkiego mięsa i bekonu zakupione po 1 września. Część wielkich sieci handlowych oferuje klientom zwrot kosztów nabytego mięsa.