Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Włochy-żywność-marnotrawstwotachyra Danuta Version:1

0
Podziel się:

Włochy-żywność-marnotrawstwo

Każdego roku we Włoszech sześć milionów ton żywności ląduje na śmietniku. Ponad połowa marnuje się w procesie produkcyjnym, resztę wyrzucają sami konsumenci
Przedstawiony w Mediolanie sondaż, przygotowany dla tamtejszej politechniki pod hasłem "Nakarmić głodnych" mówi, że w ubiegłym roku wyrzucono we Włoszech do śmieci artykuły spożywcze wartości blisko dwunastu i pół miliarda euro. Sześć milionów ton to ponad 17 procent całego spożycia. 55 procent marnuje się u producenta, 45 procent we włoskich domach.
Statystyczna ponad dwuosobowa rodzina wyrzuca co roku około 117 kilogramów żywności, czyli 300 euro rocznie. 42 procent artykułów ląduje na śmietniku, ponieważ minęła data przydatności do spożycia, 58 procent to resztki, z którymi nie wiedziano, co zrobić. Najczęściej wyrzucane są napoje, po nich wędliny i sery, najrzadziej pieczywo i mrożonki.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)