Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Zarażone dioksynami mięso z Irlandii mogło się pojawić w siedmiu województwach

0
Podziel się:

Zarażone dioksynami mięso z Irlandii mogło się pojawić w siedmiu województwach - informuje Biuro Głównego Lekarza Weterynarii, które powołuje się na wyniki badań przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach.

W łódzkich sklepach mięsnych sprzedaż wieprzowiny odbywa się normalnie. Sprzedawcy, jak mówią, nie zauważyli, by klienci kupowali mniej niż zwykle. Większość z nich słyszała o sprowadzeniu do Polski mięsa, które może zawierać większą niż dopuszczalna ilość dioksyn. Jednak do zakupów przekonują ich uspokajające opinie ekspertów.

Część klientów niczego nie obawia się, inni są nieco zaniepokojeni i radzą, by trochę poczekać. Większość jednak twierdzi, że zdecyduje się na zakup mięsa przed świętami. Szczególnych powodów do obaw nie widzi również profesor Stanisław Tarkowski z łódzkiego Instytutu Medycyny Pracy, choć zaleca ostrożność i czekanie na ostateczne wyniki badań.

Jego zdaniem nawet gdyby w badanym mięsie stężenie dioksyn przekraczało normy kilkadziesiąt razy nie stanowi ono dla konsumentów żadnego zagrożenia. Profesor Tarkowski wyjaśnił, że przy ustalaniu dawek dopuszczalnych do konsumpcji bierze się zawsze margines bezpieczeństwa.

Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że do południa zatrzymano do badania 38 ton mięsa podejrzanego o skażenie dioksynami. Od rana trwają kontrole w 28 zakładach produkcyjnych mieszczących się w 9 województwach. Zatrzymane mięso zostało sprowadzone z Irlandii przez trzech polskich importerów.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)