Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

12 produktów żywnościowych z Laurem marszałka Mazowsza

0
Podziel się:

12 produktów żywnościowych zostało nagrodzonych laurem marszałka
województwa mazowieckiego dla najlepszych produktów 2009 r. Dwa produkty otrzymały wyróżnienia. W
czwartek w Warszawie marszałek Adam Struzik wręczył nagrody ich wytwórcom.

12 produktów żywnościowych zostało nagrodzonych laurem marszałka województwa mazowieckiego dla najlepszych produktów 2009 r. Dwa produkty otrzymały wyróżnienia. W czwartek w Warszawie marszałek Adam Struzik wręczył nagrody ich wytwórcom.

"Mazowsze na swoje bogactwa, ale największym są ludzie i ich potencjał. Żywność jest bardzo istotnym elementem życia. Cenimy zdrowe, naturalne, smaczne wyroby wytwarzane według naturalnych receptur. Takie produkty promujemy w naszym konkursie" - powiedział Struzik.

Organizatorzy podali, że w tegorocznej edycji wystartowało 60 przedsiębiorców, którzy zaprezentowali do oceny 82 produkty.

Mazowieckie Produkty Żywnościowe wyróżnione w tegorocznej trzeciej już edycji konkursu, to ciasto Mazurek Chopina produkowany przez Zakład Cukierniczy "Lukrecja" z Sochaczewa, udziec indyczy po szydłowiecku firmy "BEKON" z Szydłowca oraz Lipczak - miód lipcowy, nektarowy, wielokwiatowy z pasieki "Kurpik" Teresy i Czesława Niedźwiedzkich z Olszewa-Borek w powiecie ostrołęckim i napój "Krzepiak" produkowany przez Browar Ciechan z Ciechanowa.

Laur uzyskały też ser mozzarella w zalewie z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim i Naturalny koncentrat soku jabłkowego ze spółdzielni rolniczej z Białut pod Warszawą. Wyróżnienie otrzymał chleb orkiszowy z siemieniem i słonecznikiem sochaczewskiej firmy Violetty Gzik-Janiak i Jacka Janiaka.

Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne wyróżnione laurem marszałka to chleb golądkowski na zakwasie przygotowywany przez Uczniowski Klub Sportowy przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie w powiecie pułtuskim, wędliny "Derte Łolsynowe" Teresy Szymczyk z Gospodarstwa Agroturystycznego "Kurpianka" Lelis w powiecie ostrołęckim oraz ser podpuszczkowy dojrzewający Honoraty Cieślak z gospodarstwa z miejscowości Rososz w powiecie mińskim.

Nagrodę otrzymały też maliny z rumem z firmy "Smaki i Aromaty" Anny Langowskiej z Kobyłki, miód lipowy z Gospodarstwa Pasiecznego Adama i Wojciecha Piotrkowskich z Żuromina, nalewka z derenia Haliny Mitręgi z Nowej Suchej w powiecie sochaczewskim.

Wyróżnienie uzyskały "Sery Domowe Rosiaka" produkowane przez Sławomira Rosiaka z gospodarstwa rolnego Brzozów w powiecie sochaczewskim.(PAP)

ago/ bos/ mow/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)