Po raz trzynasty rusza świąteczna zbiórka żywności organizowana przez Federację Polskich Banków Żywności. Od 4 do 6 grudnia w ponad 2300 sklepach na terenie całego kraju 41 tys. wolontariuszy będzie zbierało produkty spożywcze, które zostaną przekazane osobom najbardziej potrzebującym.
W tych dniach wolontariusze będą zachęcać osoby robiące zakupy do przekazania m.in. ryżu, oleju, cukru, konserw, słodyczy.
Jak powiedział we wtorek na konferencji prasowej w Warszawie prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski, przeprowadzone w 2008 roku badania pokazują, że w Polsce ponad 35 proc. osób nie stać na zakup podstawowych produktów spożywczych. "Sytuacja gorsza jest tylko w dwóch krajach Unii Europejskiej: na Słowacji i na Łotwie" - powiedział Borowski.
Jak dodał, z danych Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej wynika, że 6,6 proc. Polaków żyje "poniżej minimum egzystencji". "Tych osób nie stać codziennie na przygotowanie i zjedzenie posiłku. () Około 40 proc. Polaków nie stać na to, aby co drugi dzień przygotować sobie pełnowartościowy posiłek, czyli taki, który będzie zawierał mięso albo rybę" - powiedział Borowski.
Z okazji tegorocznej zbiórki żywności oraz Międzynarodowego Dnia Wolontariatu, 4 grudnia o godzinie 16.00 w warszawskim centrum handlowym Blue City odbędzie się koncert charytatywny. Wystąpią m.in. Chłopacy, Gabriel Fleszar, IRA. Organizowany pod hasłem "Twój gest czyni dobro" koncert poprowadzi Wojciech Łuszczykiewicz z zespołu Video.
Od 16 listopada świąteczna zbiórka żywności trwa w internecie. Zakupy charytatywne można zrobić na stronie - www.bankizywnosci.pl - do końca roku. Także do 31 grudnia, można wesprzeć Banki Żywności, wysyłając sms o treści WSPIERAM na numer 7272. Środki zebrane w ten sposób zostaną przeznaczone na zakup sprzętu i urządzeń niezbędnych do przechowywania i dystrybucji żywności.
W 2008 r. Banki Żywności zebrały prawie 600 ton produktów spożywczych, które trafiły do najbardziej potrzebujących.
Świąteczna Zbiórka Żywności to projekt realizowany przez Banki Żywności współpracujące z Federacją Polskich Banków Żywności od 1997 roku. Organizowana jest co roku, w tym samym czasie, przez wszystkie europejskie Banki Żywności, ok. 3 tygodnie przed świętami. Prowadzą też wiele akcji zapobiegających marnowaniu się jedzenia. Celem akcji jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na problem ubóstwa i niedożywienia.
Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał w 1993 r. z inicjatywy Jacka Kuronia przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS".(PAP)
gdy/ malk/ jra/