Ponad 20 procent kurzych ferm w UE skażonych jest salmonellą, a krajami, w których jest najwięcej skażonych hodowli to Czechy, Polska i Hiszpania - wynika ze wstępnego raportu unijnej agencji ds. bezpieczeństwa żywności (European Food Safety Agency - EFSA).
EFSA objęła badaniem ponad pięć tysięcy hodowli w różnych krajach unijnych między październikiem 2004 a wrześniem 2005 roku.
Ostateczny raport będzie gotowy w październiku - podaje na swojej stronie internetowej agencja, której siedziba mieści się we włoskiej Parmie.
"Rezultaty pokazują, że globalnie, na poziomie UE, obecność bakteriologiczna +Salmonella enteritidis+ i/lub +Salmonella typhimurium+ została stwierdzona w 20,3 procentach kurników i hodowli" - stwierdza wstępny raport. Oba rodzaje bakterii są groźne dla człowieka.
Najwięcej gospodarstw skażonych obu typami salmonelli stwierdzono w Czechach - średnio 62,5 procent hodowli, w Polsce - 55,9 proc. oraz w Hiszpanii - 51,6 proc. Najmniej - w Finlandii (0,4 roc.), Danii (1,2, proc.), Holandii (7,9 proc.) Wielkiej Brytanii i Francji (8 proc.) oraz we Włoszech (8,1 proc.). (PAP)
klm/ ro/
5179