Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

ARR: duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania wieprzowiny

0
Podziel się:

UE od 1 lutego dopłaca prywatnym przedsiębiorcom do przechowywania
wieprzowiny; zainteresowanie dopłatami jest duże - poinformował wiceprezes Agencji Rynku Rolnego
Lucjan Zwolak.

UE od 1 lutego dopłaca prywatnym przedsiębiorcom do przechowywania wieprzowiny; zainteresowanie dopłatami jest duże - poinformował wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak.

W pierwszym tygodniu lutego do Agencji Rynku Rolnego przedsiębiorcy złożyli wnioski o dopłaty do przechowywania 5,8 tys. ton mięsa wieprzowego. W 2007 r., gdy Unia także do tego dopłacała, firmy starały się o dopłaty do 6 tys. ton - poinformował PAP w poniedziałek wiceszef ARR.

Komisja Europejska zdecydowała 24 stycznia o uruchomieniu tych dopłat ze względu na kłopoty na rynku w wielu krajach UE - chodzi o spadek cen żywca wieprzowego oraz mięsa. Było to m.in. efektem wykrycia w styczniu w Niemczech dioksyn w mięsie wieprzowym. Z obawy o zdrowie, wielu konsumentów zrezygnowało z zakupu wieprzowiny. Ceny tego mięsa spadły w tym kraju o ponad 20 proc.

Zdaniem Zwolaka, decyzja KE o dopłatach uspokoiła rynek. W ubiegłym tygodniu wieprzowina w Niemczech podrożała o 10 proc. i sprowadzanie tego mięsa do Polski przestało być opłacalne, a co za tym idzie ceny krajowe mogą wzrosnąć, a na pewno nie spadną - uważa wiceprezes ARR.

W ostatnim tygodniu stycznia żywiec wieprzowy kosztował średnio 3,56 zł/kg. Na przełomie 2010/2011 trzeba było zapłacić przeciętnie 4,06 zł/kg. W listopadzie 2010 r. średnia cena skupu żywca wieprzowego w Polsce - według GUS - wyniosła 3,81 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż w październiku ubr. i o 8 proc. niższa niż rok wcześniej.

Zwolak zaznaczył, że wieprzowina, do której przechowywania dopłaca UE, nie może być mrożona, ze starych zapasów. O dopłaty do przechowywania półtusz wieprzowych lub elementów tego mięsa mogą się starać zakłady mięsne, które mają odpowiednie chłodnie i są wpisane do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR. Mięso z dopłatami można przechowywać przez 90, 120 lub 150 dni, a stawki dopłat zależą od kategorii i okresu przechowywania. Najmniej dostanie przedsiębiorca np. za magazynowanie boczku przez 90 dni; najwięcej za trzymanie najlepszych gatunków wieprzowiny przez 150 dni.

Więcej na temat warunków uzyskania dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny można znaleźć na stronie internetowej ARR www.arr.gov.pl. (PAP)

awy/ je/ jra/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)