Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

ARR: KE zwiększy środki na program "Owoce w szkole"

0
Podziel się:

Z 90 do 150 mln euro rocznie wzrośnie budżet całego unijnego programu
"Owoce w szkole" - poinformował PAP wiceprezes ARR Lucjan Zwolak. Dodał, że Komisja Europejska
przygotowuje przepisy wdrażające nowe zasady realizacji tego programu.

Z 90 do 150 mln euro rocznie wzrośnie budżet całego unijnego programu "Owoce w szkole" - poinformował PAP wiceprezes ARR Lucjan Zwolak. Dodał, że Komisja Europejska przygotowuje przepisy wdrażające nowe zasady realizacji tego programu.

Wzrośnie także dofinansowanie programu z budżetu UE z 75 do 90 proc.

W Polsce na realizację programu "Owoce w szkole" odpowiedzialna jest Agencja Rynku Rolnego.

Szef Agencji wyjaśnił, że zmiany polegają przede wszystkim na wzmocnieniu działań edukacyjnych. Dotychczas akcje informacyjne np. o zaletach spożywania warzyw i owoców nie mogły być finansowane z unijnych pieniędzy, obowiązek do prowadzenia takich działań nałożony był na kraj członkowski. Finansowanie działań edukacyjnych przez KE rozpocznie się od roku szkolnego 2014/2015.

Jak pokazują wyniki badań, aby skutecznie zmieniać nawyki żywieniowe dzieci trzeba je informować o zaletach jedzenia owoców. Chodzi o to, by dzieci same sięgały po takie jedzenie zamiast po słodycze chipsy czy fastfoody.

Program trwa piąty rok i - jak podkreślił Zwolak - cieszy się coraz większym zainteresowaniem szkół. W tym czasie liczba dzieci korzystających z programu wzrosła trzykrotnie z 300 do ponad 900 tys., a liczba uczestniczącym w nim szkół - czterokrotnie - z ok. 2,5 tys. do ok. 10 tys.

Obecnie programem objęte jest ponad 86 proc. tzw. grupy docelowej, czyli dzieci z klas I-III szkoły podstawowej. Największy udział dzieci w programie jest w województwach: pomorskim, kujawsko-pomorskim, warmińsko-mazurskim i zachodniopomorskim.

W ramach unijnego programu "Owoce w szkole" dzieci dostają dwa razy w tygodniu przez 10 tygodni w semestrze jabłka, gruszki, truskawki, marchew, paprykę, rzodkiewki oraz soki owocowe i warzywne. Polska na ten cel na 2013/2014 r. otrzymała przeszło 18,2 mln euro, czyli dwa razy więcej niż w ubiegłych latach. (PAP)

awy/ amac/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)