Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Banki Żywności apelują: wielkanocne potrawy nie do śmietnika

0
Podziel się:

Przedświąteczne przygotowania lada dzień ruszą pełną parą, w wielu domach
powstaną tradycyjne, wielkanocne potrawy. Niestety nie wszystko zostanie zjedzone, a część dań
wyląduje w śmietniku. Przed Wielkanocą Banki Żywności apelują, aby nie marnować jedzenia.

Przedświąteczne przygotowania lada dzień ruszą pełną parą, w wielu domach powstaną tradycyjne, wielkanocne potrawy. Niestety nie wszystko zostanie zjedzone, a część dań wyląduje w śmietniku. Przed Wielkanocą Banki Żywności apelują, aby nie marnować jedzenia.

Polacy najczęściej wyrzucają produkty, które szybko się psują oraz są najczęściej spożywane: chleb, ziemniaki i wędliny. Do marnowania jedzenia wciąż przyznaje się co trzeci Polak. Na podstawie badań realizowanych przez MilwardBrown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (styczeń 2010), można zaobserwować, że w ostatnim roku odsetek osób, którym zdarzyło się zmarnować żywność w ciągu ostatniego miesiąca zmalała z 77 proc. do 68 proc.

Wyrzucając jedzenie marnujemy nie tylko produkt spożywczy - przypominają Banki Żywności. Bezużyteczne stają się wówczas wszystkie nakłady związane z jego produkcją, transportem, zakupem oraz przechowywaniem; wytwarzamy więcej odpadów i zwiększamy emisje gazów cieplarnianych.

Badania pokazują, że Polacy zaczęli dostrzegać problem, a 75 proc. społeczeństwa deklaruje, że chciałoby dowiedzieć się jak postępować, żeby zapobiec marnowaniu żywności. Federacja Polskich Banków Żywności dzięki utworzonej stronie www.niemarnuje.pl podpowiada, jak prawidłowo obchodzić się z żywnością.

Wciąż najważniejszymi przyczynami marnowania żywności przez konsumentów jest brak wiedzy o sposobach przechowywania żywności, przedłużania jej trwałości, brak umiejętności różnorodnego jej wykorzystania.

Najbardziej popularnymi produktami, kojarzącymi się ze świętami wielkanocnymi, są jajka, które w tym czasie kupowane są w największych ilościach. Banki Żywności podpowiadają, jak zapobiec zmarnowaniu się jajek. Przypominają, że jajka można przechowywać w lodówce przez ok. 14 dni bez obawy o ich wartość odżywczą, w lodówce, gdzie najczęściej znajduje się specjalna półka do przechowywania jajek, należy umieszczać je zwężonym końcem ku dołowi. Najlepiej, jeśli nie mają bliskiego kontaktu z innymi produktami, bowiem łatwo przejmują ich smak i zapach. Żółtka jaja, które pozostały po pieczeniu lub gotowaniu, można przechowywać w zamrażarce i zużyć później, należy je wówczas wymieszać z odrobiną cukru lub soli, przetrwają wtedy nawet do 10 miesięcy.

Co zrobić, jeśli po świętach zostanie nam tuzin jajek? Jan i Jakub Kuroniowie - kucharze, którzy wspierają kampanię prowadzoną przez Federację Polskich Banków Żywności, przygotowali przepis na pastę jajeczną przygotowany specjalnie dla portalu www.niemarnuje.pl.

Na stronie www.niemarnuje.pl znajduje się również Bank Smaków - aplikacja, która stanowi bazę przepisów w kulinarnych. Umożliwia ona sprawdzenie, jakie potrawy można przygotować z posiadanych produktów.

Dodatkowo zostały przygotowane cenne informacje o tym jak przechowywać żywność najczęściej kupowaną w okresie świąt wielkanocnych.

Federacja Polskich Banków Żywności (www.bankizywnosci.pl) zrzesza 27 Banków Żywności. Misją Federacji jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie obszarów niedożywienia w Polsce. Odbiorcami Banków Żywności są organizacje pozarządowe, dziecięce placówki budżetowe, instytucje pomocy społecznej. Udzielając bezpłatnej pomocy żywnościowej, Banki Żywności umożliwiają im skuteczniejsze prowadzenie działalności statutowej. Współpracując z ponad 3 tys. organizacjami, tylko w 2008 r. Banki Żywności przekazały ponad 45 tys. ton żywności.(PAP)

akw/ wkr/ jbr/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)