Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Bydgoszcz: Pierwsza wspólna święconka mieszkańców

0
Podziel się:

Na pierwszą wspólną święconkę zapraszają w sobotę mieszkańców Bydgoszczy
władze miasta. 30-metrowy stół, zastawiony tradycyjnym wielkanocnym żurkiem, białą kiełbasą i
jajkami, stanie w południe na Starym Rynku.

Na pierwszą wspólną święconkę zapraszają w sobotę mieszkańców Bydgoszczy władze miasta. 30-metrowy stół, zastawiony tradycyjnym wielkanocnym żurkiem, białą kiełbasą i jajkami, stanie w południe na Starym Rynku.

Organizowana w tym roku po raz pierwszy Bydgoska Święconka rozpocznie się od święcenia wielkanocnych pokarmów przez ks. prałata Stanisława Kotowskiego, proboszcza bydgoskiej katedry. Święcone będą koszyczki z jajkami przyniesione przez samych bydgoszczan, ale na miejscu skosztować będzie można tradycyjnych przysmaków.

"Żeby dochować tradycji, złożymy sobie życzenia i stukniemy się jajkiem. Mamy nadzieję, że będzie to wyjątkowe spotkanie - wiele osób żyje samotnie, wielu osobom nie ma kto złożyć życzeń, jest więc znakomita okazja abyśmy przy dzieleniu się jakiem sobie takie życzenia złożyli" - podkreślił Roman Jasiakiewicz, przewodniczący rady miasta.

Wokół Starego Rynku ustawione zostaną stragany, na których koła gospodyń wiejskich i regionalni wytwórcy oferować będą typowo wielkanocne wyroby: białą kiełbasę i wędliny, baby, mazurki i sękacze.

Jak podkreśliła Marzena Matowska, doradca prezydenta Bydgoszczy ds. kultury, sobotnie spotkanie ma być także okazją do poznania kujawskich tradycji związanych ze świętami Wielkiej Nocy. "Nie wszyscy znają np. wybijanie żuru, czyli symboliczne tłuczenie garnków, z których przed świętami jadło się postne jedzenie" - dodała Matowska.

O zwyczajach z Kujaw opowiadać będą na Starym Rynku etnografowie i znawcy kultury ludowej. W jednym z namiotów będzie można nauczyć się wyplatać palmy i malować pisanki. Spotkanie uświetnią występy zespołów "Płomienie" i "Pałuki". (PAP)

olz/ mlu/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)