Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Czekolada zwiększa szanse na Nagrodę Nobla?

0
Podziel się:

Jedzenie czekolady wzmacnia zdolności umysłu i narody przodujące w jej
konsumpcji mają najwięcej laureatów Nagrody Nobla - napisał amerykański naukowiec w prestiżowym
periodyku "New England Journal of Medicine".

*Jedzenie czekolady wzmacnia zdolności umysłu i narody przodujące w jej konsumpcji mają najwięcej laureatów Nagrody Nobla - napisał amerykański naukowiec w prestiżowym periodyku "New England Journal of Medicine". *

Według Franza Messerlego ze szpitala St.Luke's-Roosevelt i Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku są dowody, że zawarte w czekoladzie flawonoidy (obecne również w czerwonym winie i zielonej herbacie)
- "opóźniają lub nawet odwracają proces słabnięcia zdolności umysłowych".

Jak podał w czwartek "Washington Post", który streścił tekst Messerlego, zadał on sobie trud, by zbadać korelację między konsumpcją czekolady w różnych krajach a liczbą przyznawanych ich obywatelom Nagród Nobla.

Okazało się, że - w proporcji do liczby ludności - najwięcej Nagród Nobla dostali Szwajcarzy, którzy także spożywają najwięcej czekolady.

W rankingu konsumpcji czekolady i liczby laureatów Nobla per capita USA - a także np. Francja, Niemcy, Belgia i Holandia - znajdują się mniej więcej w środku stawki. Na dole są natomiast takie kraje jak Chiny, Japonia i Brazylia.

Z Waszyngtonu Tomasz Zalewski (PAP)

tzal/ az/ mc/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)