Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Dolnośląskie: Konkurs na produkty regionalne "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"

0
Podziel się:

Poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów
żywnościowych - to główny cel konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", organizowanego przez
dolnośląski Urząd Marszałkowski i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych - to główny cel konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", organizowanego przez dolnośląski Urząd Marszałkowski i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Jak poinformowała PAP w środę rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego Dagmara Turek-Samól, w finale konkursu, który jest zaplanowany na 25 sierpnia, wybrane zostaną: najlepszy produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawa regionalna Dolnego Śląska.

Rzeczniczka podkreśliła, że celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

"Ideą jest także przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu" - dodała.

Do konkursu w kategorii na najlepszy produkt żywnościowy można zgłaszać produkty pochodzenia zwierzęcego - produkty mięsne, rybne, mleczne i miody; pochodzenia roślinnego - owocowe, warzywne, zbożowe i cukiernicze oraz alkoholowe i bezalkoholowe napoje regionalne, a także produkty łączące w sobie elementy roślinne ze zwierzęcymi, np. farsze.

W kategorii na najlepszą potrawę regionalną uczestnicy będą musieli zaprezentować zupę lub przystawki i danie główne. W rywalizacji mogą wziąć udział dwuosobowe zespoły reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Pięcioosobowe jury będzie oceniało walory smakowe, wygląd potraw oraz ich związek z regionem i jego tradycjami.

Zgłoszenia do konkursu można nadsyłać do 30 czerwca 2012 r. na adres: Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu ul. Zwycięska 8 53-033 Wrocław, z dopiskiem: "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Szczegółowy regulamin i karty zgłoszeniowe są dostępne na stronie internetowej http://www.umwd.dolnyslask.pl/obszarywiejskie/aktualnosci/.

Konkurs organizowany jest w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rolnego.(PAP)

mic/ je/ gma/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)