Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Dolnośląskie: Spada zagrożenie lawinowe w Karkonoszach

0
Podziel się:

Maleje zagrożenie lawinowe w Karkonoszach. We wtorek ratownicy z
karkonoskiej grupy Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego obniżyli je z czwartego do
trzeciego stopnia (w pięciostopniowej skali).

Maleje zagrożenie lawinowe w Karkonoszach. We wtorek ratownicy z karkonoskiej grupy Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego obniżyli je z czwartego do trzeciego stopnia (w pięciostopniowej skali).

Jak napisano w komunikacie GOPR, na obszarze Karkonoszy następuje powolna stabilizacja pokrywy śniegowej.

Większe zagrożenie lawinowe jest przede wszystkim w miejscach odkładania śniegu, m.in. w zagłębieniach terenowych, żlebach, jarach i stromych zawietrznych stokach, powyżej górnej granicy lasu oraz na obszarach leżące na terenie kotłów polodowcowych.

Pokrywa śnieżna w partiach szczytowych gór wynosi od 50 do 200 cm, temperatura w nocy spada do nawet minus 11 stopni Celsjusza, a ciągu dnia wynosi o minus 3 do minus 2 stopni C. Warunki turystyczne są bardzo trudne, szlaki nieprzetarte i oblodzone, a w wyższych partiach gór występują wysokie zaspy, które znacznie utrudniają poruszanie. Trasy prowadzące przez kotły polodowcowe zostały zamknięte.

Na Śnieżce grubość pokrywy śnieżnej ma ok. 150 cm, wieje silny zachodni wiatr, widoczność jest bardzo dobra, a temperatura wynosi ok. minus 10 stopni C.

Trzeci stopień zagrożenia lawinowego oznacza, że spowodowanie lawiny jest możliwe już przy małym obciążeniu, przede wszystkim na stromych stokach. W niektórych przypadkach możliwe jest samorzutne schodzenie średnich, a sporadycznie także dużych lawin.

W Sudetach Środkowych i Wschodnich warunki turystyczne również są trudne. W dzień zachmurzenie będzie tam umiarkowane, prognozowane są także opady śniegu i śniegu z deszczem. Szlaki turystyczne są nieprzetarte i zawiane. Trasy na Szczelińcu Wielkim i Błędnych Skałach są zamknięte.(PAP)

mic/ bos/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)