Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Dwudniowe spotkanie z regionalną kuchnią w Białymstoku

0
Podziel się:

Pieczywo, sery, wędliny i ciasta wytwarzane według tradycyjnych receptur
zwabiły tłumy mieszkańców i turystów na dwudniowy Międzynarodowy Festiwal Kuchni, który w niedzielę
zakończył się w białostockim parku Planty.

Pieczywo, sery, wędliny i ciasta wytwarzane według tradycyjnych receptur zwabiły tłumy mieszkańców i turystów na dwudniowy Międzynarodowy Festiwal Kuchni, który w niedzielę zakończył się w białostockim parku Planty.

Były pokazy i konkursy kulinarne popularyzujące dania różnych krajów; a także dziesiątki straganów z regionalną żywnością i rękodziełem ludowym z województwa podlaskiego.

Korzystając z pięknej pogody, w weekend białostocki park Planty odwiedziło kilka tysięcy osób. Wielu wychodziło stamtąd z torbami pełnymi zakupów.

Na straganach było w czym wybierać; sprzedawano: wędliny wędzone w przydomowych wędzarniach, kaszanki, babki i kiszki ziemniaczane, chleby i ciasta, kiszone ogórki znad Narwi, litewskie sękacze i mrowiska, sery, miody, marynaty, domowe nalewki; do tego wyroby z wikliny, obrazy, pamiątki.

Województwo podlaskie od kilku lat stara się promować w kraju i za granicą nie tylko walorami przyrodniczymi, ale i regionalną kuchnią. O jej oryginalności decyduje m.in. fakt, że łączy specjały różnych grup narodowych i etnicznych, żyjących w tym regionie od wieków.

Są to więc przepisy m.in. kuchni białoruskiej, litewskiej i tatarskiej. Tą ostatnią zainteresowany był w czasie krótkiego pobytu w regionie w marcu tego roku, brytyjski następca tronu książę Karol.

Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna, organizator festiwalu kuchni w Białymstoku, stara się tę regionalną kuchnię popularyzować na równi z walorami natury. W tym roku motywem przewodnim festiwalu była tzw. kuchnia dworska, czyli nawiązanie do czasów Jana Klemensa Branickiego.

Podobnie czynią podlaskie samorządy skupione w Związku Gmin Wiejskich Województwa Podlaskiego; od kilku lat z powodzeniem promujące się regionalnymi specjałami kulinarnymi, m.in. w Warszawie.

Regionalna żywność cieszyła się też w niedzielę popularnością także w Supraślu k. Białegostoku, gdzie w ramach 15. Spotkań z Naturą i Sztuką "Uroczysko", odbył się Festiwal Kuchni Regionalnych. Jego częścią były nieformalne mistrzostwa świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. (PAP)

rof/ ura/

kuchnia
wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)