Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

E.coli we Francji. Źródło na Wyspach?

0
Podziel się:

Trzy produkty jednej z brytyjskich firm zostaną przebadane w celu ustalenia, czy mają związek z zachorowaniem siedmiu osób we Francji.

E.coli we Francji. Źródło na Wyspach?
(AlexRaths/iStockphoto)

Trzy produkty jednej z brytyjskich firm zostaną przebadane w celu ustalenia, czy mają związek z zachorowaniem siedmiu osób we Francji po zarażeniu się groźną bakterią E.coli - poinformował w poniedziałek dziennik _ Times _.

O takim związku przekonani są Francuzi, natomiast Brytyjczycy są oburzeni tymi sugestiami.

W szpitalu w Bordeaux przebywało w niedzielę siedem osób zarażonych bakterią E.coli, w tym 78-letnia kobieta w stanie krytycznym. Co najmniej sześć z tych osób uczestniczyło w czwartek w przyjęciu w miejscowości Begles, gdzie spożywali produkty kupione w lokalnym supermarkecie.

Według burmistrza Begles Noela Mamere'a, za źródło zarażenia uznano trzy produkty firmy Thompson & Morgan z Ipswich (hrabstwo Suffolk, wschodnia Anglia). Są to kiełki kozieradki, listki rukoli oraz kiełki gorczycy (głównego składnika musztardy). Władze francuskie zakazały ich sprzedaży w swym kraju, choć przyznają, że ich związek z bakterią E.coli nie został definitywnie stwierdzony.

Poseł Izby Gmin z okręgu Ipswich i były minister ds. środowiska Tim Yeo w wypowiedzi dla _ Timesa _ skrytykował wymienienie z nazwy brytyjskiej firmy, zanim wyniki badań zostaną ogłoszone. Taką praktykę nazwał _ zaskakującą i dziwną _.

W Niemczech, gdzie pokrewny, jak się sądzi, szczep E.coli zabił ponad 40 osób, za źródło zachorowania uznano kiełki fasoli pochodzące z niemieckiego gospodarstwa ogrodniczego.

Brytyjska komórka odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności FSA (Food Standards Authority) radzi, by kiełki spożywać tylko w formie przegotowanej. Zaleca też dokładne mycie garnków, w których gotowano kiełki, i mycie rąk po kontakcie z kiełkami. (PAP)

Czytaj w Money.pl

wiadomości
wiadmomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)