Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Europa na widelcu - kulinarne święto we Wrocławiu

0
Podziel się:

Angielskie bułeczki nadziewane wołowiną, czeskie knedliki, ukraińskie
gałuszki czy polska kaczka z jabłkami i burakami to tylko cześć z potraw, których można w niedzielę
skosztować na wrocławskim Rynku podczas kulinarnej imprezy "Europa na widelcu".

Angielskie bułeczki nadziewane wołowiną, czeskie knedliki, ukraińskie gałuszki czy polska kaczka z jabłkami i burakami to tylko cześć z potraw, których można w niedzielę skosztować na wrocławskim Rynku podczas kulinarnej imprezy "Europa na widelcu".

Tegoroczną edycję imprezy zdominowały kuchnie 16 krajów, których drużyny wystąpią w piłkarskich mistrzostwach Europy. Potrawy przygotowali szefowie kuchni wrocławskich restauracji, a imprezę tradycyjnie otworzył barwny pochód kucharzy.

Wrocławianie, którzy licznie przybyli na Rynek, mogą skosztować m.in. angielskich bułeczek nadziewanych wołowiną w sosie jarzynowym, chorwackiej zupy rybnej, greckiej sałatki z kalmarów czy rosyjskich blinów.

Polską kuchnię reprezentują: pierogi z pieca, pieczone prosię nadziewane kaszą gryczaną i podrobami, pieczona kaczka z jabłkami i burakami podana z musem żurawinowo-chrzanowym, żurek staropolski oraz bigos myśliwski.

Podobnie jak w latach ubiegłych można było zobaczyć, jak potrawy przygotowuje znany publicysta i krytyk kulinarny Robert Makłowicz. Tym razem zaprezentował węgierski przepis na danie z karpia. Rybę faszerowaną słoniną zapiekł w piecu z ziemniakami i śmietaną. "Wszystkie produkty wykorzystane w tym przepisie pochodzą z Dolnego Śląska, łącznie karpiem z Doliny Baryczy" - mówił Makłowicz.

W trakcie imprezy można było również skosztować destylatów owocowych wytwarzanych w regionie oraz wziąć udział w licznych konkursach. (PAP)

pdo/ jra/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)