Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

FAO: 870 milionów ludzi głoduje, 2 miliardy niedożywionych

0
Podziel się:

870 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu, a dwa miliardy jest
niedożywionych - podała we wtorek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa
(FAO) w raporcie. Odnotowano w nim, że 1,4 miliarda osób ma nadwagę, a 500 mln jest otyłych.

870 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu, a dwa miliardy jest niedożywionych - podała we wtorek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w raporcie. Odnotowano w nim, że 1,4 miliarda osób ma nadwagę, a 500 mln jest otyłych.

W dorocznym raporcie ogłoszonym w siedzibie FAO w Rzymie mowa jest o ogromnych kosztach społecznych i ekonomicznych głodu, niedożywienia, a także niewłaściwego odżywiania na świecie. Koszty te oszacowano na 3,5 tryliona dolarów (w tym około 2 trylionów to skutki niedożywienia), co stanowi 5 procent globalnego PKB. To 500 dolarów na osobę - wynika z obliczeń.

Jak zauważył szef agendy ONZ Jose Graziano da Silva odnotowano pewien postęp w walce z głodem, ale konieczne są zdecydowane działania, by wykorzenić to zjawisko. Droga, którą trzeba przebyć, jest jeszcze długa - dodał dyrektor generalny FAO. Organizacja położyła nacisk na to, że powinno to być priorytetem wspólnoty międzynarodowej.

26 procent dzieci w wieku do 5 lat ma z powodu głodu bądź niedożywienia krzywicę lub wady rozwojowe.

W dokumencie na temat sytuacji żywnościowej na świecie zwraca się uwagę na potrzebę zwalczania niedożywienia także poprzez odpowiednie zachowania, troskę o jakość żywności i odpowiednie systemy rolne. FAO argumentuje, że w ten sposób również można uczynić żywność bardziej dostępną, bardziej zróżnicowaną i zdrową.

Organizacja zaapelowała o redukcję zjawiska marnotrawstwa żywności. Obecnie szacuje się, że marnuje się jedna trzecia rocznej globalnej produkcji żywności. Jako jeden z powodów wskazano jej sprzedaż przez supermarkety, gdzie klient szczególnie narażony jest na kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia. Rezultaty są dwa: jej wyrzucanie, ale także otyłość.

W raporcie odnotowano, że otyłość staje się coraz większym problemem na świecie.(PAP)

sw/ ro/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)