Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca objęta unijną ochroną

0
Podziel się:

Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca (woj. małopolskie) została zarejestrowana
przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa.

Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca (woj. małopolskie) została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa.

Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca (fasola z Doliny Dunajca) wyróżnia się dużymi nasionami, wysoką zawartością magnezu, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką oraz krótkim czasem gotowania.

Dolina Dunajca to jeden z najcieplejszych terenów w Polsce, a występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się żyzne.

Plantacje Pięknego Jasia wpisały się już na stałe w krajobraz Doliny Dunajca, a fasola pod różnymi postaciami stanowi ważny element regionalnej kuchni. Organizowane są święta promujące to warzywo, takie jak "Święto Fasoli" i "Fasolowe Żniwa".

Do tej pory 32 polskie produkty spożywcze zostały wpisane do unijnych rejestrów.

Produkty regionalne to produkty wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej, a ich nazwa i specyficzne metody wytwarzania są prawnie chronione. Do indywidualizacji produktów służą oznaczenia geograficzne - Chronione Oznaczenie Geograficzne i Chroniona Nazwa Pochodzenia. Wskazują one na pochodzenie produktów, z których słynie dany region. (PAP)

rgr/ drag/ jra/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)