Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Festiwal kołocza śląskiego odbędzie się w niedzielę w Żorach

0
Podziel się:

Kołocz z serem i z makiem - w tych dwóch kategoriach będą rywalizowali
uczestnicy konkursu na najsmaczniejszy tradycyjny wypiek w I Regionalnym Festiwalu Kołocza
Śląskiego, który w niedzielę odbędzie się w Żorach.

Kołocz z serem i z makiem - w tych dwóch kategoriach będą rywalizowali uczestnicy konkursu na najsmaczniejszy tradycyjny wypiek w I Regionalnym Festiwalu Kołocza Śląskiego, który w niedzielę odbędzie się w Żorach.

Jednym z organizatorów I Regionalnego Festiwalu Kołocza Śląskiego jest Urząd Miasta. "W naszym mieście folklor śląski odgrywa ogromną rolę, zwłaszcza w ofercie kulturalnej. Trzeba jednak zaznaczyć, że dzieje się tak między innymi za sprawą prężnie działających kół gospodyń" - powiedziała w sobotę PAP rzeczniczka urzędu Dorota Marzęda.

Do konkursu zgłosiło się kilkanaście drużyn nie tylko z Żor i okolic, ale także z Rybnika, Wodzisławia Śląskiego i Raciborza.

"Każda drużyna przedstawi kołocze w dwóch tradycyjnych smakach, czyli z serem lub z makiem" - dodała rzeczniczka.

Prezentacja wypieków odbędzie się w godzinach popołudniowych, w namiocie przy Hali Sportowej w Żorach. Przewidziano także degustację dla wszystkich uczestników imprezy.

W programie znalazły się także występy zespołów folklorystycznych.

Wśród organizatorów festiwalu, który odbywa się pod patronatem wiceministra rozwoju regionalnego Adama Zdziebło, znaleźli się także Miejski Ośrodek Kultury oraz Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji.

Kołocz śląski to nazwa popularnego na Górnym Śląsku placka drożdżowego z nadzieniem lub bez (w zależności od regionu), który zazwyczaj pojawia się na śląskich stołach z okazji najważniejszych uroczystości rodzinnych. Kołoczem obdarowuje się m.in. zapraszanych na wesele gości.

Weselny kołocz śląski znalazł się m.in. na liście produktów tradycyjnych, której patronuje Ministerstwo Rolnictwa. (PAP)

ktp/ drag/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)