Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Francja: Po obniżce VAT restauracje kuszą niższymi cenami

0
Podziel się:

Francuscy restauratorzy próbują od środy przyciągnąć klientów niższymi cenami.
Od 1 lipca obowiązują bowiem we Francji nowe przepisy, które zmniejszają prawie czterokrotnie
podatek VAT na produkty gastronomiczne w kawiarniach i restauracjach.

*Francuscy restauratorzy próbują od środy przyciągnąć klientów niższymi cenami. Od 1 lipca obowiązują bowiem we Francji nowe przepisy, które zmniejszają prawie czterokrotnie podatek VAT na produkty gastronomiczne w kawiarniach i restauracjach. *

Zgodnie z nową regulacją od środy VAT we francuskim sektorze gastronomicznym spada z 19,6 proc. do 5,5 proc. ( z wyjątkiem produktów alkoholowych). W zamian za tę obniżkę podatków restauratorzy zobowiązali się wcześniej wobec rządu, że zmniejszą o blisko 12 proc. ceny na wybrane przez siebie dania i napoje. Obiecali też, że podniosą płace swoim pracownikom i stworzą w ciągu najbliższych dwóch lat 40 tysięcy nowych miejsc pracy.

Na witrynach niektórych paryskich restauracji i kawiarni można było zobaczyć w środę nowe, niższe ceny dań, obok starych, ale już przekreślonych. "Chcemy, by klient zobaczył różnicę" - tłumaczy właściciel jednej z paryskich restauracji Pierre Cassagne. Jak przekonuje, każdy jego klient niezależnie od zasobności portfela skorzysta na spadku cen, gdyż obniżka obejmuje całą gamę przystawek, dań, deserów i napojów bezalkoholowych.

Przykładowo w przeciętnej kawiarni cena małej kawy ma spaść od środy z 1,70 do 1,50 euro, a cena obiadowego zestawu w średniej jakości restauracji - z 15 do 13 euro.

Specjaliści nie spodziewają się jednak masowej obniżki cen. Zwracają uwagę, że nowe przepisy nie zmuszają do niej właścicieli restauracji czy kawiarni, pozostawiając im w tej sprawie wolną decyzję. Na wprowadzenie tańszego menu mogą sobie pozwolić duże sieci restauracyjne, które już ogłosiły korzystniejsze dla klientów taryfy. Jednak w sytuacji kryzysu finansowego mniejsze restauracje raczej nie kwapią się do zmian obecnych cen lub ograniczają redukcję jedynie do najmniej popularnych dań czy napojów.

Cała operacja obniżenia VAT w branży gastronomicznej obejmuje blisko 150 tysięcy francuskich restauracji i kawiarni.

Szymon Łucyk (PAP)

szl/ kar/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)