Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa: Amerykanie jedzą mniej mięsa

0
Podziel się:

W 2012 r. statystyczny Amerykanin zje średnio 90,3 kg mięsa, czyli o 3
proc. mniej niż w 2011 r., to najmniej od 1991 r. - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla
Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

W 2012 r. statystyczny Amerykanin zje średnio 90,3 kg mięsa, czyli o 3 proc. mniej niż w 2011 r., to najmniej od 1991 r. - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Konsumpcja wołowiny w USA spadnie w porównaniu z rokiem ubiegłym o 6 proc., do 24,5 kg, a drobiu - o 3 proc., do 44 kg. Wzrośnie natomiast o 2 proc., do 21 kg spożycie mięsa wieprzowego - prognozuje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA).

Dla porównania statystyczny Polak w 2011 r. zjadł ponad 70 kg mięsa (a z podrobami - 75 kg), w tym 42 kg wieprzowiny, 25 kg drobiu i 3,2 kg wołowiny.

Produkcja mięsa ogółem w USA w 2012 r. będzie o 1,6 proc. niższa niż w 2011 r. i wyniesie 41,3 mln ton. Zmniejszy się produkcja wołowiny o 4,6 proc. i drobiu o 1,6 proc., natomiast więcej niż przed rokiem będzie mięsa wieprzowego - o 1,9 proc. (PAP)

awy/ amac/ jbr/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)