Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Gdańsk: Konferencja o historii jedzenia od antyku do XIX wieku

0
Podziel się:

Kilkudziesięciu polskich, czeskich i niemiecki naukowców będzie przez dwa dni
debatować w Gdańsku na temat jedzenia. Specjaliści opowiedzą głównie o tym, co, na czym i w jaki
sposób jadano w Europie, poczynając od antyku po XIX wiek.

Kilkudziesięciu polskich, czeskich i niemiecki naukowców będzie przez dwa dni debatować w Gdańsku na temat jedzenia. Specjaliści opowiedzą głównie o tym, co, na czym i w jaki sposób jadano w Europie, poczynając od antyku po XIX wiek.

"Od wielu lat, wraz z grupą naukowców z całej Polski i zagranicy, zainteresowanych historią jedzenia chcieliśmy zorganizować konferencję poświęconą temu tematowi i w końcu się udało" - powiedziała PAP kurator konferencji dr hab. Beata Możejko z Wydziału Historycznego Uniwersytetu Gdańskiego.

Jak wyjaśniła, na konferencję noszącą tytuł "Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem" złoży się ponad 30 wykładów.

Wiele wykładów poświęconych będzie temu, jak - w przeciągu wieków, jedzono w domach królów, książąt czy innych możnych. W programie znalazły się choćby opowieści o kuchni na dworach pierwszych Jagiellonów, czeskich Luksemburgów, angielskich Tudorów, królów hiszpańskich w XVI-XVII wieku czy czeskich dworach w XIV i XV wieku. Osobny wykład będzie poświęcony temu, co pojawiło się na stołach podczas uroczystości weselnych Zygmunta III Wazy i Anny Austriaczki w 1592 roku.

W czasie seminarium mowa będzie także o kuchni zakonnej, choćby na przykładzie dań podawanych w refektarzach na terenie państwa zakonu krzyżackiego w Prusach, jadła serwowanego w klasztorze benedyktynów w Tyńcu czy konfitur i innych przysmaków przygotowywanych w kuchni klasztorów w konwentach żeńskich w XVII i XVIII wieku.

Pojawią się też wykłady poświęcone cenom żywności w późnym Cesarstwie Rzymskim, angielskim stołom piknikowym na przełomie XVIII i XIX wieku, żywieniu niemowląt i małych dzieci w XVI-XVIII wieku, dawnym książkom kucharskim czy wybranym zastawom stołowym, w tym srebrnym serwisom Stanisława Augusta czy platerowy zastawom, jakich używano na terenie ziem polskich w XIX w.

Osobny blok wykładów poświęcony będzie gdańskim zwyczajom związanym z jedzeniem, w tym gustom duchownych z okolic Gdańska na przełomie XVII i XVIII wieku, wygłaszanym przy stole modlitwom, menu gdańskich ludzi morza w XVIII wieku, kuchniom i spiżarniom w osiemnastowiecznych domach gdańskich oraz srebrom stołowym zgromadzonym przez dawne Rady Miasta Gdańska.

Spotkanie potrwa dwa dni, a rozpocznie się w czwartek. Będzie ono miało miejsce w mieszczącym się przy ul. Długiej w Gdańsku Domu Uphagena, który w tym roku obchodzi 100-lecia udostępnienia jako muzeum wnętrz mieszczańskich. Wstęp wolny.

Organizatorami konferencji są Zakład Historii Średniowiecza Polski i Nauk Pomocniczych Historii Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego oraz Dom Uphagena, który jest oddziałem Muzeum Historycznego Miasta Gdańska. (PAP)

aks/ abe/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)