Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Gdańsk: Ponad 200 wystawców na targach związanych z żywnością

0
Podziel się:

Ponad 200 wystawców bierze udział w rozpoczętych w środę w Gdańsku targach
poświęconych piekarstwu, cukiernictwu, mleczarstwu, branży rybnej oraz wyposażeniu gastronomii i
sklepów. Po raz pierwszy cztery imprezy targowe odbywają się w tym samym terminie.

Ponad 200 wystawców bierze udział w rozpoczętych w środę w Gdańsku targach poświęconych piekarstwu, cukiernictwu, mleczarstwu, branży rybnej oraz wyposażeniu gastronomii i sklepów. Po raz pierwszy cztery imprezy targowe odbywają się w tym samym terminie.

W środę w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku rozpoczęły się: 15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO, 16. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA i 12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH. Program przewiduje m.in. pokazy kulinarne, konferencje tematyczne oraz prezentację sprzętu potrzebnego do przetwórstwa i produkcji wyrobów spożywczych.

To największe w Polsce północnej wydarzenie targowe dedykowane branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej odbywa się pod hasłem: "Zdrowo! czyli jak? Tajniki zdrowego biznesu". Po raz pierwszy podczas targów prezentowane są usługi oraz produkty związane ze zdrowym odżywianiem i dietetyką.

Organizatorzy, czyli Międzynarodowe Targi Gdańskie SA liczą, że ekspozycję odwiedzi co najmniej kilkanaście tysięcy osób z branż prezentujących się podczas targów.

Najwięcej wystawców, ponad stu, jest na targach POLFISH. Dyrektor targów, Monika Pain powiedziała PAP, że jest to jedna z największych imprez targowych poświęconych branży rybnej w Europie Środkowo-Wschodniej. Twierdzi, że są to jedyne tego typu targi w Polsce.

Wspólny program targów przewiduje m.in. spotkania dla branży, profesjonalne szkolenia, seminaria oraz skierowane do odbiorców indywidualnych konsultacje i porady, np. dietetyków i konsultantów żywieniowych.

Mają się odbyć pokazy sztuki piekarniczej Irlandczyków i Węgrów, gotowanie Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, triki barmańskie w wykonaniu Flair Brothers (uczestnika programu Mam Talent) oraz mistrzów sztuki cukiernictwa, a także pokazy gotowania dietetycznego.

Podczas targów odbędą się również: III edycja konkursu "Kuźnia Słodkich Talentów" pt. "Majówka", i I Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców oraz II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy. Rozstrzygnięte zostaną też konkursy na najlepsze produkty prezentowane na targach.

Targi w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku potrwają do piątku. (PAP)

bls/ je/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)