Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

GIS: w Polsce nie ma zagrożenia w związku z zatruciami w Niemczech

0
Podziel się:

W Polsce nie ma zagrożenia zatruciami pokarmowymi powiązanymi z zatruciami
w Niemczech - powiedział w czwartek PAP zastępca głównego inspektora sanitarnego Jan Olgerbrand.

*W Polsce nie ma zagrożenia zatruciami pokarmowymi powiązanymi z zatruciami w Niemczech - powiedział w czwartek PAP zastępca głównego inspektora sanitarnego Jan Olgerbrand. *

Berliński Instytut im. Roberta Kocha ostrzegł w środę, że sałata, ogórki i surowe pomidory pochodzące z północy kraju mogą być źródłem fali groźnych zatruć pokarmowych w Niemczech.

"Trudno wyobrazić sobie, żeby do Polski sprowadzano sałatę z północnych Niemiec. Nie ma żadnego zagrożenia zatruciami pokarmowymi powiązanymi z zatruciami, które wystąpiły u naszych sąsiadów" - powiedział Olgerbrand.

W minionych dniach w Niemczech odnotowano kilkaset przypadków zatruć - w tym dwa śmiertelne - wywołanych przez jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy - bakterii Escherichia coli. Szczep EHEC powoduje krwawe biegunki, często o ciężkim przebiegu i może prowadzić do uszkodzenia nerek.

Liczba chorych rośnie z dnia na dzień. Według agencji dpa we wtorek było 460 przypadków infekcji, zaś w środę już 600, najwięcej w północnych krajach związkowych Niemiec. To więcej, niż zwykle odnotowuje się w Niemczech w ciągu całego roku.

Dwie trzecie chorych to kobiety. W wyniku zatrucia bakterią zmarły już dwie osoby: 83-letnia mieszkanka Dolnej Saksonii i 24-letnia kobieta z Bremy.

Według Instytutu Roberta Kocha badania wykazały, że większość chorych spożywała surowe sałaty, pomidory i ogórki. Mogły być one zanieczyszczone fekaliami ludzi albo zwierząt. (PAP)

pro/ malk/ bk/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)