Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

GUS: Straty zasiewów zbóż niewielkie; wegetacja opóźniona o 3 tygodnie

0
Podziel się:

Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w 2013 r. były
niewielkie - podał w środę Główny Urząd Statystyczny. GUS ocenił, że wegetacja roślin jest
opóźniona o ok. 3 tygodnie w stosunku do średniej wieloletniej.

Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w 2013 r. były niewielkie - podał w środę Główny Urząd Statystyczny. GUS ocenił, że wegetacja roślin jest opóźniona o ok. 3 tygodnie w stosunku do średniej wieloletniej.

Zgodnie z komunikatem GUS, straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w br. wyniosły dla pszenżyta ozimego ponad 0,9 proc., jęczmienia ozimego blisko 0,8 proc., żyta 0,7 proc., mieszanek zbożowych ozimych 0,6 proc. i pszenicy ozimej nieco ponad 0,4 proc.

"Niewielkie straty odnotowano również w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego - wyniosły one w br. 1,2 proc. areału zasianego jesienią 2012 r." - poinformowano też w komunikacie.

GUS podał również, że powierzchnia zasiewów zbóż podstawowych w 2013 r. wzrosła o około 9,8 proc. w stosunku do roku poprzedniego i wynosi blisko 7,8 mln ha. Według wstępnych szacunków urzędu statystycznego, nastąpiło również zwiększenie powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku - ogółem o ok. 17,5 proc., natomiast powierzchnię buraków cukrowych oszacowano na ok. 2 proc. mniej niż w roku ubiegłym.

GUS ocenił, że wegetacja roślin opóźniona jest o ok. 3 tygodnie w porównaniu do terminów średnich wieloletnich o około trzy tygodnie. W pierwszej dekadzie kwietnia br. na obszarze całego kraju nadal zalegała pokrywa śnieżna, powodując trwałą zimową przerwę w wegetacji - przypomniał Urząd.

GUS podał też, że skup zbóż w okresie lipiec 2012 - kwiecień 2013 był o 8,3 proc. wyższy niż rok wcześniej, a w końcu marca 2013 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 10 mln 926,4 tys. sztuk, co oznacza spadek o 4,8 proc. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.(PAP)

bg/ asa/ wkr/ mki/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)