Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Hodowla kurcząt starej rasy przywracana na Suwalszczyźnie

0
Podziel się:

Do 20 gospodarstw w Suwalskim Parku Krajobrazowym (Podlaskie) trafią
pisklęta kury zielononóżki, przywracana jest tam hodowla tej starej rasy - poinformowała PAP
dyrektor SPK Teresa Świerubska.

Do 20 gospodarstw w Suwalskim Parku Krajobrazowym (Podlaskie) trafią pisklęta kury zielononóżki, przywracana jest tam hodowla tej starej rasy - poinformowała PAP dyrektor SPK Teresa Świerubska.

Suwalski Park Krajobrazowy realizuje program "Odtwarzanie hodowli starych ras zwierząt". W tym roku wyznaczonych zostało 20 gospodarstw, do których na początku kwietnia trafi po ok. 30 sztuk piskląt kury zielononóżki. Na Suwalszczyźnie hodowla tej rasy była prowadzona dotąd w 60 gospodarstwach.

"Poza pisklętami rolnicy otrzymają także specjalną paszę i witaminy niezbędne dla rozwoju kurcząt" - powiedziała Świerubska. Dodała, że kury trafią do wybranych gospodarstw rolnych, których właściciele mają doświadczenie w hodowli drobiu.

Kura zielononóżka kuropatwiana to stara polska rasa kur, odporna na trudne warunki klimatyczne oraz choroby. Rasa ta nie nadaje się do hodowli w klatkach. Lubi wybiegi i grzebanie w ziemi, w zamknięciu staje się agresywna i nie znosi jaj.

Jak dodała Świerubska, zielononóżka żyje 5-6 lat, czyli dłużej od zwykłej nioski, która żyje około roku. Jajka tej odmiany kury są poszukiwane najczęściej przez alergików oraz osób ceniących zdrową żywność.

Kury trafią na Suwalszczyznę z wylęgarni na Kurpiach. Projekt jest finansowany ze środków Fundacji Heifer Project International i będzie prowadzony do końca 2013 roku.

Zielononóżka to polska rasa kur wyhodowana na przełomie XIX i XX wieku. W 1923 roku ustalono w Polsce wzorzec rasy. Pod koniec lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku kury zielononóżki stanowiły 30 proc. stanu pogłowia kur. Koguty ważą do 2,7 kg, zaś kury do 2,3 kg. Ich nośność to 140-180 jaj rocznie. (PAP)

bur/ je/ mag/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)