Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Japonia: Sześć osób zmarło, ponad 100 chorych po kapuście z E.coli

0
Podziel się:

Sześć osób zmarło w północnej Japonii w następstwie zarażenia się
bakterią - pałeczką okrężnicy (E.coli), która znajdowała się w marynowanej kapuście pekińskiej;
ponad 100 osób doznało ciężkiego zatrucia - powiadomiły w sobotę lokalne władze.

*Sześć osób zmarło w północnej Japonii w następstwie zarażenia się bakterią - pałeczką okrężnicy (E.coli), która znajdowała się w marynowanej kapuście pekińskiej; ponad 100 osób doznało ciężkiego zatrucia - powiadomiły w sobotę lokalne władze. *

Władze prefektury Hokkaido poinformowały, że marynowaną pekińską kapustę produkowano w prefekturze i tu sprzedawano. O pierwszych zachorowaniach informowano około 10 dni temu.

Większość ofiar to ludzie w podeszłym wieku z domów opieki, lecz zmarła także 4-latka z Sapporo, która na kilka dni przed śmiercią jadła kapustę.

Marynowana kapusta pekińska to popularny w Japonii dodatek dań głównych, wcześniej nie odnotowano takich zarażeń.

Władze wszczęły dochodzenie. Nie wyklucza się, że powodem skażenia produktu chorobotwórczą bakterią mogła być niewystarczająca sterylizacja opakowań.

W roku 2011 wskutek zakażenia szczególnie zjadliwym szczepem E. coli (EHEC) w Europie zmarło ponad 50 osób.(PAP)

mmp/ ro/

12060392 arch.

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)