Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
wiadomości
04.12.2013 18:51

Japońska kuchnia na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO

Japońska kuchnia - washoku - została w środę wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO podczas sesji tej organizacji w stolicy Azerbejdżanu Baku.

Podziel się
Dodaj komentarz

Japońska kuchnia - washoku - została w środę wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO podczas sesji tej organizacji w stolicy Azerbejdżanu Baku.

Tradycyjne japońskie metody przygotowywania jedzenia i uwzględnienie piątego smaku, "umami" (po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim), sprawiają, że ma ono niepowtarzalny smak.

Japońska kuchnia, ciesząca się coraz większym uznaniem na świecie również ze względu na jej walory zdrowotne dzięki świeżym jarzynom, rybom, wodorostom, zyskała dzięki decyzji UNESCO tę samą rangę co renomowana kuchnia francuska, dania śródziemnomorskie czy tradycyjne meksykańskie. Japońska kuchnię docenił też słynny przewodnik Michelina, już w 2007 roku wydając tom poświęcony tokijskim restauracjom. Tokio od tego czasu awansuje na światową stolicę kulinarną, wyprzedzając nawet Paryż.

Washoku przeżywa też renesans w Japonii - według niedawnego sondażu 46 proc. Japonek przygotowuje częściej niż 10 lat temu tradycyjne dania w domu, a tylko 6 proc. robi to rzadziej.

We wtorek UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa kultury wpisało tradycyjny azerski konny sport czowkan (chovqan), przypominający grę w polo, aby uchronić go przed wymarciem. Uprawianie tej gry przez nomadów idzie w zapomnienie ze względu na splot czynników społeczno-gospodarczych, jak urbanizacja i migracje, prowadzące do braku graczy, trenerów i charakterystycznych krótkonogich koni karabaskich.

Razem z azerskim sportem UNESCO wpisało na swoją listę również gwatemalskie święto zbiorów kukurydzy.

Sesja UNESCO w Baku ma trwać do soboty, a do niematerialnego dziedzictwa kultury może zostać zaliczona m.in. także tradycja kawy po turecku, mongolskie jurty, koreańska kiszona kapusta kimczi.

O wpisanie na listę UNESCO tradycji warzenia piwa starają się też niemieccy piwowarzy. Chcą, by uznano za część niematerialnego dziedzictwa kultury surowe przepisy sprzed 500 lat dotyczące piwa - historyczną normę prawną Reinheitsgebot (Bawarskie Prawo Czystości) - które pozwala na użycie w procesie produkcji jedynie czterech składników: wody, słodu, chmielu i drożdży.

Celem umieszczania rozmaitych tradycji na liście UNESCO jest pragnienie zapewnienia im lepszej ochrony i ich promocja, aby w ten sposób ukazać bogatą różnorodność i twórczą ekspresję kultury na świecie.(PAP)

klm/ kar/

15900770 int.

Tagi: wiadomości, pap
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz