Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Krajowa Rada Drobiarstwa: produkcja drobiu się nie opłaca

0
Podziel się:

Wysokie ceny pasz sprawiają, że produkcja drobiu jest nieopłacalna -
powiedział PAP prezes Krajowej Rady Drobiarstwa Rajmund Paczkowski. Pasze drożeją ze względu na
wysokie ceny zbóż, natomiast ceny skupu kurczaków nie zmieniają się.

Wysokie ceny pasz sprawiają, że produkcja drobiu jest nieopłacalna - powiedział PAP prezes Krajowej Rady Drobiarstwa Rajmund Paczkowski. Pasze drożeją ze względu na wysokie ceny zbóż, natomiast ceny skupu kurczaków nie zmieniają się.

Jak zaznaczył Paczkowski, w 2010 r. produkcja drobiu - kurczaków indyków i gęsi - wzrosła w stosunku do poprzedniego roku prawdopodobnie o ok. 12 proc. i wyniosła ok. 1 mln 350 tys. ton. W 2011 r. - jak prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - produkcja ta zwiększy się do ok. 1,44 mln ton.

Według szefa Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD), na polskim rynku powstała nadprodukcja mięsa drobiowego - stąd niskie ceny drobiu. Jego zdaniem, przy rekordowych cenach pasz, jakie obecnie oferuje przemysł (nawet 1,4 tys. zł za tonę), produkcja drobiu stała się nieopłacalna.

Pod koniec ubiegłego roku producenci kurczaków dostawali ok. 3,20-3,30 zł za kilogram. Tuszki patroszone kurcząt sprzedawano zaś średnio po ok. 5 zł za kg. Rok wcześniej za żywiec płacono ok. 3 zł/kg, a za tuszki nieco ponad 5 zł/kg.

Prezes KRD poinformował, że w ubiegłym roku firmy sprzedały za granicę ok. 400 tys. ton mięsa drobiowego; rok wcześniej eksport tego produktu był na poziomie 340 tys. ton. Największym odbiorcą są Niemcy, gdzie trafia ok. 35-37 proc. całego eksportu tego produktu. Nasi zachodni sąsiedzi kupują głównie gęsi, ale także filety z kurczaków i indyków.

Odnosząc się do cen uzyskiwanych przez polskich eksporterów, Paczkowski powiedział, że przy przeliczniku 1 euro - ok. 4 zł ceny te pokrywają koszty produkcji.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa, w pierwszym półroczu ubiegłego roku Polak przeciętnie zjadał 1,5 kg mięsa drobiowego miesięcznie. W porównaniu z rokiem 2009 spożycie wzrosło o 1 proc. Według szacunków, w całym 2010 r. zjedliśmy 24,5 kg drobiu na osobę. Jednak - jak obliczył GUS - wzrost nie dotyczy wędlin drobiowych. Ich konsumpcja od dłuższego czasu jest na stałym poziomie ok. 20 dkg miesięcznie na osobę. (PAP)

awy/ je/ ura/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)