Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Kraków: Trzecia edycja Wigilijnego Małopolskiego Smaku na Rynku

0
Podziel się:

W ramach Wigilijnego Małopolskiego Smaku można będzie zobaczyć i kupić
tradycyjne świąteczne produkty małopolskie. Impreza na Rynku Głównym w Krakowie, której
organizatorem jest województwo małopolskie, rozpoczyna się w piątek i potrwa do poniedziałku.

W ramach Wigilijnego Małopolskiego Smaku można będzie zobaczyć i kupić tradycyjne świąteczne produkty małopolskie. Impreza na Rynku Głównym w Krakowie, której organizatorem jest województwo małopolskie, rozpoczyna się w piątek i potrwa do poniedziałku.

Przez cztery dni na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku pojawią się nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne i gotowe dania świąteczne (uszka, czerwony barszcz, kapusta z grzybami, pierogi)
, ale także produkty znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Organizowany po raz trzeci Wigilijny Małopolski Smak stanowi świąteczną odsłonę Małopolskiego Festiwalu Smaku, dlatego na stoiskach znajdzie się wiele potraw nagrodzonych podczas tegorocznego finału Festiwalu. Grand Prix zdobyła wówczas polędwica faszerowana suską sechlońską (tj. podsuszaną i podwędzaną śliwką), a wyróżnienia zdobyły: sułkowicka krzonówka (zupa chrzanowa), salceson golonkowy Podstolego, jajecznica po królewsku, karp zatorski w zalewie octowej, korzenny filet śledziowy i placki po andrychowsku.

Wigilijny Małopolski Smak towarzyszy Targom Bożonarodzeniowym, które trwają na krakowskim Rynku już od końca listopada. Nawiązują one do handlowej przeszłości Rynku; towarzyszy im wiele imprez kulturalnych.

Zarówno Małopolski Festiwal Smaku, jak i Wigilijny Małopolski Smak to imprezy promujące turystykę kulinarną, która staje się w województwie małopolskim coraz popularniejsza.

"Małopolska ma już teraz 50 pozycji na ciągle powiększającej się Małopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych. Aż 10 produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty: redykołka (ser podhalański), chleb prądnicki, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, suska sechlońska, jabłka łąckie, karp zatorski, fasola +Piękny Jaś z Doliny Dunajca+, oscypek i bryndza podhalańska. Mamy nadzieję, że lista ta będzie się powiększać" - powiedziała Elżbieta Kantor, dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Jak podkreśliła, dziedzictwo kulinarne Małopolski stało się jednym z głównych kryteriów, branych pod uwagę podczas tworzenia wielu produktów turystycznych w regionie. Są wśród nich m.in.: szlak agroturystyczny Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami, Małopolska Miodowa Kraina, Małopolska Trasa Smakoszy, Szlak Oscypkowy oraz Na Śliwkowym Szlaku. (PAP)

hp/ abe/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)