Bożonarodzeniowe produkty i dania pochodzące z całej Małopolski będzie można posmakować i kupić podczas drugiej edycji "Wigilijnego Małopolskiego Smaku", która potrwa od piątku do poniedziałku na Rynku Głównym w Krakowie.
Na stoiskach ustawionych na rynku będzie można kupić nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (uszka, czerwony barszczyk, kapustę z grzybami, pierogi,) ale także produkty znane z letniego konkursu "Małopolskiego Festiwalu Smaku".
Elżbieta Kantor z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego poinformowała, że "Małopolski Festiwal Smaku", jak również "Wigilijny Małopolski Smak" to imprezy, które mają służyć popularyzacji turystyki kulinarnej.
"Małopolska ma już teraz 41 pozycji na ciągle powiększającej się Liście Produktów Tradycyjnych. Aż siedem produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty" - podkreśliła.
Wśród małopolskich produktów zarejestrowanych w UE są: jabłka łąckie, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, suska sechlońska, czyli podsuszane i podwędzane śliwki z pestkami, redykołka - "młodsza siostra oscypka" - rodzaj sera podhalańskiego a także oscypek i bryndza podhalańska.
"Wigilijny Małopolski Smak" organizowany przez Województwo Małopolskie jest jednym z wydarzeń towarzyszących Jarmarkowi Bożonarodzeniowemu, który trwa na krakowskim Rynku od końca listopada. (PAP)
rgr/ abe/