Potrawy z gęsi kołudzkiej będą główną atrakcją oferty województwa kujawsko-pomorskiego na 76. Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa "Gruene Woche", które w piątek rozpoczną się w Berlinie.
"Na naszym stoisku pokażemy dziedzictwo kulinarne, kulturowe, atrakcje turystyczne oraz ofertę agroturystyczną naszego regionu. Oprócz degustacji gęsich specjałów na stoisku województwa, będą one serwowane w postaci wykwintnych dań w działającej obok restauracji. Degustacjom gęsiny, produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych będą towarzyszyć pokazy filmów i prezentacje" - poinformowała PAP rzecznika marszałka Beata Krzemińska.
Potrawy będą przyrządzone z "gęsi białych kołudzkich" - rasy, której technologię produkcji opracowano w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia. Mięso z tych gęsi cechuje się wysokimi walorami smakowymi. Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki od dwóch lat promuje gęsinę jako produkt regionalny, organizując m.in. akcję "Gęsina na Świętego Marcina".
Na stoisku zaprezentują się m.in.: Stowarzyszenie Producentów Ryb Jesiotrowatych, a także firmy z regionu produkujące artykuły spożywcze i opakowania ekologiczne.
Kujawsko-pomorska oferta będzie częścią polskiej prezentacji na targach pod hasłem "Polska... Schmeckt!" (Polska... smakuje!). Szczególny akcent w przygotowaniu ekspozycji narodowej położono na produkty regionalne.
W zeszłym roku w "Gruene Woche" wzięło udział 1536 wystawców z 58 krajów. Stoiska odwiedziło 400 tysięcy osób. Targom towarzyszyło 250 imprez, jak seminaria, prelekcje i pokazy. Tegoroczna edycja imprezy potrwa do 30 stycznia.(PAP)
rau/ pad/