Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Kujawsko-pomorskie: Ruszyła "Akademia kucharza regionu"

0
Podziel się:

Akcja "Akademia kucharza regionu", przewidująca bezpłatne szkolenia dla
kucharzy i pracowników branży turystycznej, ruszyła w regionie kujawsko-pomorskim. Na realizację
projektu samorząd województwa przeznaczył 1,4 mln zł z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

Akcja "Akademia kucharza regionu", przewidująca bezpłatne szkolenia dla kucharzy i pracowników branży turystycznej, ruszyła w regionie kujawsko-pomorskim. Na realizację projektu samorząd województwa przeznaczył 1,4 mln zł z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

"Bogactwo smaków i kulinarnych tradycji Kujaw i Pomorza to wielki skarb. Warto wykorzystać ten potencjał w promocji turystycznych walorów województwa. Zadaniem +Akademii kucharza regionu+ jest pokazanie uczestnikom szkoleń, że produkty z naszego regionu doskonale nadają się na składniki wielu smacznych potraw" - powiedział marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

Organizatorem szkoleń jest Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. Przewidziano oddzielne szkolenia dla osób z wykształceniem gastronomicznym i dla pracowników branży turystycznej.

Już ruszyły szkolenia dla 50 osób z wykształceniem gastronomicznym; będą one mogły podwyższyć swoje kwalifikacje, wzbogacić wiedzę na temat przygotowania potraw regionalnych i wykorzystania miejscowych produktów. W programie znalazły się zajęcia z zakresu m.in. przyrządzania potraw z gęsi białej kołudzkiej, dziczyzny i darów lasu, miodów, a także promocji kuchni regionalnej.

Szkolenia dla 100 pracowników sektora turystyki i hotelarstwa zaplanowano na przyszły rok. Przygotowane będą pod kątem podnoszenia jakości usług gastronomiczno-cateringowych, promocji wiedzy o produktach regionalnych i sposobach ich przygotowania. Tematyka szkoleń to m.in.: gęś biała kołudzka, sól ciechocińska, miody i woda mineralna z województwa, a także promowanie kultury regionu i turystyki kulinarnej.

W programach szkoleń nieprzypadkowo znalazła się gęś biała kołudzka. Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilku lat promuje hodowlę gęsi tej rasy i przyrządzania potraw z ich mięsa. Gęś biała kołudzka pochodzi z renomowanego ośrodka hodowlanego w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, w województwie kujawsko-pomorskim. Jest dominującą rasą w Polsce. Urząd Marszałkowski w Toruniu organizuje m.in. akcje promocyjne "Gęsina na świętego Marcina" i szkolenia dla hodowców. (PAP)

rau/ pad/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)