Notowania

kuchnia regionalna
22.08.2012 10:31

Kulinarny festyn w Muzeum Etnograficznym w Ochli

W niedzielę w Muzeum Etnograficznym w Ochli niedaleko Zielonej Góry odbędzie się plenerowa impreza pn."Dobre, smaczne, bo Lubuskie".

Podziel się
Dodaj komentarz
(Cwbuecheler/CC/Flickr)

W niedzielę w Muzeum Etnograficznym w Ochli niedaleko Zielonej Góry odbędzie się plenerowa impreza pn."Dobre, smaczne, bo Lubuskie". Wydarzenie jest prezentacją kulinarnego dorobku Lubuszan.

W skansenie najlepsze wiktuały serwować będą gospodynie, rodzinni wytwórcy, winiarze, miodziarze i piwowarzy. Obecność zapowiadają także myśliwi - poinformował PAP Damian Danak z Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli.

Na stołach pojawi się rosół z bażanta, comber jeleni w grzybach, dwa rodzaje gulaszu łowczego, bigos myśliwski z wkładką w postaci kiełbasy z dziczyzny, pieczone dziki a także duża ilość wędlin z dziczyzny podawana w postaci koreczków, tartinek z ogórkiem i sałatą. Każdy posiłek zasygnalizują myśliwskie rogi.

W tegoroczną edycję imprezy włączono także XII edycję konkursu _ Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów _ na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. Biorący udział w konkursie przygotują swoje prezentacje w jednym z obiektów Zagrody Kamiennej.

Konkurs ten przez wiele lat wypromował wiele potraw i napojów regionalnych, a wśród nich: paskę z Bukowiny, piwo wschowskie, wino gronowe z lubuskich winnic, kapustę kiszoną nadnotecką, miód z doliny Noteci, schab słubicki z Lubiechni, jarzębiak na winiaku czy chleb starowiejski.

Podczas imprezy w skansenie będzie można nie tylko skosztować lubuskich specjałów, ale także odpocząć przy muzyce. Na scenie wystąpią kapele grające muzykę ludową i rozrywkową. Będzie można posłuchać Fajnej ferajny z Wiechlic koło Szprotawy, bębniarzy z Tupotu Białych Mew, Wrzosu z Siecieborzyc, Sobinian z Sobina, chóru męskiego CORD z Pilawy Dolnej oraz koncertu myśliwskiego.

Na skansenowskiej łące obozem rozłoży się średniowieczne Bractwo Ziemi Głogowskiej oraz grupa Cives Glogoviae.

Plenerowa impreza w Ochli rozpocznie się w niedzielne południe i potrwa do godz. 18.

Czytaj więcej w Money.pl
Pascal Brodnicki zdradza tajniki francuskiej kuchni Zapytany, jak odmieniłby tradycyjne, polskie potrawy z grilla, proponuje połączenie smaków słodko-słonych.
Polacy: Jedzenie w restauracjach niezdrowe Niemal 90 proc. Polaków nie wierzy, by jedzenie serwowane w restauracjach i barach było zdrowe.
Tagi: kuchnia regionalna, kuchnia, wiadomości, wiadmomości, gospodarka, pap
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz