Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Łódź: Lokalne przysmaki i rękodzieło na "Smakach Ziemi Łódzkiej"

0
Podziel się:

Regionalną żywność i lokalne potrawy można posmakować i kupić podczas 4. edycji
imprezy "Smaki Ziemi Łódzkiej", która w niedzielę odbywa się w łódzkiej Manufakturze. Swoje wyroby
prezentują także twórcy ludowi z całego regionu.

Regionalną żywność i lokalne potrawy można posmakować i kupić podczas 4. edycji imprezy "Smaki Ziemi Łódzkiej", która w niedzielę odbywa się w łódzkiej Manufakturze. Swoje wyroby prezentują także twórcy ludowi z całego regionu.

Impreza ma promować regionalną żywność i tradycje kulinarne z terenu województwa łódzkiego. Koła gospodyń wiejskich rywalizują w konkursie "Smaczne Łódzkie" na najsmaczniejszą lokalną potrawę, a na scenie prezentują się zespoły ludowe biorące udział w konkursie "Folk-nuta".

Przez cały dzień w kilkudziesięciu namiotach trwa jarmark produktów lokalnych i rękodzieła ludowego. Można w nich kupić produkty oferowane przez lokalne grupy działania oraz produkty tradycyjne, wpisane na listę prowadzoną przez ministra rolnictwa. Nie brakuje serów, wędlin, tartego chrzanu znad środkowej Warty, ciasta z marchwi, miodów czy różnego rodzaju nalewek.

Dużym zainteresowaniem łodzian cieszy się strefa gotowania, w której odwiedzający mogą zobaczyć jak na żywo panie z kół gospodyń wiejskich gotują i pieką regionalne potrawy. Można spróbować m.in. chłodnika, żurku z białą kiełbasą, zupy dyniowej, kremu marchewkowego, pierogów z ziemniakami czy placków z jabłkiem.

W konkursie "Smaczne Łódzkie" na najlepszą potrawę lokalną startują także panie z kół gospodyń wiejskich. Do udziału w konkursie, któremu przewodniczy kucharz Andrzej Polan, zgłoszono w tym roku 25 potraw.

Wśród nich są m.in. "wędzona nóżka" z Woli Zaleskiej, "pasztet wiejski z królika" z Muchnowa, "pratkowska czarnina" z Pratkowa, "piersi z kaczki z kaszą jaglaną i pęczakiem w sosie gruszkowo-miodowym" z Lubatowa, "myncybuły twardzkie" z miejscowości Twarda, czy "królik w sosie śmietanowym z pampuchami i buraczkami w glazurze" z Kopyści.

"Królik był najpierw marynowany z dodatkiem ziół, a na drugi dzień delikatnie duszony w czosnku i cebuli. Glazura do buraczków zrobiona jest z miodu i zaprawiana borówką z naszych lasów. To nasza tradycyjna potrawa, ale ubolewam nad tym, że jest tak mało znana. Ludzie odchodzą od królika, a jego mięso jest bardzo zdrowe i chude" - mówiła PAP Anna Skowron ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Kopyści.

W konkursie "Folk-nuta" biorą udział 32 zespoły ludowe, w tym 12 dziecięcych. Trzy najlepsze z każdej kategorii wyróżnione zostaną statuetkami "FOLK-NUTY".

W specjalnej strefie dla dzieci, pod opieką animatorów przez cały dzień maluchy mogą wziąć udział w zabawach i konkursach. Organizatorem "Smaków Ziemi Łódzkiej" jest Urząd Marszałkowski w Łodzi. (PAP)

szu/ pz/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)