Ośmiu producentów żywności z regionu łódzkiego zostało nominowanych do udziału w ogólnopolskim etapie konkursu Polski Producent Żywności 2013. Innowacyjnym Producentem Żywności została Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Szadku.
Finał wojewódzkiego etapu konkursu odbył się w piątek podczas targów Regiony Turystyczne "Na Styku Kultur" w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym w Łodzi.
W tym roku w konkursie udział wzięło 24 producentów żywności z województwa łódzkiego. Każdy z nich, zgodnie z regulaminem, mógł zgłosić tylko jeden produkt, a kapituła konkursowa oceniała je pod względem m.in. walorów smakowych, oryginalności produktu czy opakowania i jego funkcjonalności.
Jak poinformował w piątek PAP Urząd Marszałkowski w Łodzi, kapituła wybrała osiem firm, które zostały nominowane do reprezentowania województwa w ogólnokrajowym etapie konkursu Polski Producent Żywności 2013.
W kategorii sery i inne produkty mleczne nominowana została Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za twaróg półtłusty krajanka, a w kategorii mięso oraz produkty mięsne Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacek Podgórniak za szynkę felinowską. W kategorii warzywa i owoce przetworzone etap regionalny wygrali: Przedsiębiorstwo Hektor z Działoszyna za szpinak krojony z czosnkiem oraz spółka Provincja z Tomaszówka za tarninę z żurawiną.
Piekarnia "CHLEBUŚ" Krzysztof Milczarek z Łodzi za chleb żytni z żurawiną nominowana została w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze, a wśród napojów: Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr za sok jabłkowy z owocem czarnego bzu oraz firma ACER Export-Import Paweł Skwarka w Gałkowie Dużym za nalewkę alkoholową z borówki wysokiej. Nominację do etapu ogólnopolskiego otrzymało także Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Gładys z Brzezin za miód mniszkowy.
Nagrodę marszałka województwa łódzkiego dla Innowacyjnego Producenta Żywności 2013 otrzymała Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Szadku za golonkę zapiekaną w cieście chlebowym.
Podczas trzech targowych dni na stoiskach producentów startujących w konkursie będzie można nie tylko skosztować, ale także kupić wysokiej jakości pieczywo, wyroby wędliniarskie, przetwory warzywne, wyroby mleczarskie, miody i słodycze.
W ubiegłorocznej edycji konkursu wzięło udział 27 producentów żywności z regionu łódzkiego. (PAP)
szu/ je/ jbr/