Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Lubuskie: Festiwal Nauki w Zielonej Górze; główny temat - ekologia

0
Podziel się:

Ekologia to główny temat tegorocznej edycji Festiwalu Nauki w Zielonej
Górze. Impreza rozpoczęła się w niedzielę od pikniku ekologicznego; jedna z jej atrakcji to
montowanie szkieletów słonia indyjskiego i nosorożca białego.

Ekologia to główny temat tegorocznej edycji Festiwalu Nauki w Zielonej Górze. Impreza rozpoczęła się w niedzielę od pikniku ekologicznego; jedna z jej atrakcji to montowanie szkieletów słonia indyjskiego i nosorożca białego.

"Ekologia to temat na czasie, bardzo interesujący. O tym, jak to ważna dziedzina nie trzeba nikogo przekonywać, my podejmujemy ten temat po raz pierwszy" - powiedziała PAP rzeczniczka Uniwersytetu Zielonogórskiego Ewa Sapeńko.

Szkielet nosorożca będzie montowany na zielonogórskim deptaku podczas niedzielnego festynu. Z kolei szkielet słonia zostanie złożony w siedzibie Wydziału Nauk Biologicznych.

Muzeum Przyrodnicze Wydziału Nauk Biologicznych zielonogórskiej uczelni pozyskało oba szkielety w ubiegłym roku. Eksponaty są bardzo cenne pod względem naukowym, dydaktycznym i muzealnym. Na ich przykładzie organizatorzy chcą pokazać zagrożenia i perspektywy dla tych gatunków.

Podczas dwóch festiwalowych dni na deptaku w centrum miasta i na wszystkich wydziałach Uniwersytetu Zielonogórskiego łącznie zaprezentowanych zostanie ponad 100 pokazów, eksperymentów, wystaw i dyskusji panelowych. Odbędzie się 30 popularno-naukowych wykładów i prelekcji, a także warsztaty, koncerty i spektakle.

W ramach imprezy zaplanowano też zajęcia terenowe w Zielonogórskim Ogrodzie Botanicznym. Obejmą one zagadnienia z botaniki, ekologii roślin i ochrony przyrody. Grupy warsztatowe, poza tradycyjnym zwiedzaniem ogrodu, będą z pomocą specjalnych przewodników poznawać - liczącą ok. 550 gatunków - kolekcję roślin w ogrodzie.

Pracownicy i studenci Wydziału Nauk Biologicznych będą także serwować specjały i smakołyki przygotowane z owadów, wśród nich: smażoną szarańczę (na słodko i ostro), świerszcze w cieście francuskim, karaczany w sałatce owocowej, koreczki z owadów i larwy na ciepło.

Głównym organizatorem festiwalu jest Uniwersytet Zielonogórski. W tym roku współorganizatorami imprezy są: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Lubuski Regionalny Program Operacyjny i zielonogórskie instytucje kultury. Impreza odbędzie się w Zielonej Górze po raz dziewiąty. (PAP)

mrd/ son/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)