Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Lubuskie: Kontrole dotyczące wykorzystywania niejadalnej soli

0
Podziel się:

Prawdopodobnie dwa podmioty kupowały sól niespożywczą - wynika z
kontroli, którą przeprowadził w lubuskich zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego i rybnego
wojewódzki lekarz weterynarii - poinformował PAP rzecznik wojewody lubuskiego Paweł Siminiak.

Prawdopodobnie dwa podmioty kupowały sól niespożywczą - wynika z kontroli, którą przeprowadził w lubuskich zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego i rybnego wojewódzki lekarz weterynarii - poinformował PAP rzecznik wojewody lubuskiego Paweł Siminiak.

"Inspektorzy pobrali próbki do badań, które trafiły do laboratorium w Poznaniu, gdzie poddawane są analizie. Natychmiast zabezpieczono też produkty, w których prawdopodobnie może wystąpić sól niespożywcza. Dotychczas udało się ustalić, że w jednym z kontrolowanych zakładów sól niejadalna nie była używana do produkcji artykułów spożywczych" - powiedział PAP rzecznik.

Jak poinformował PAP lubuski wojewódzki lekarz weterynarii Tadeusz Woźniak, kontrole objęły wszystkie podmioty w regionie, będące pod nadzorem tej inspekcji. Dwa zakłady, w których stwierdzono zakupy soli technicznej, zajmują się produkcją mięsną.

"W jednym z nich zachodzi podejrzenie używania jej do wyrobu wędlin. W drugim ustalono, że wykorzystywano sól techniczną zgodnie z jej przeznaczeniem - do posypywania chodników i innych ciągów komunikacyjnych" - powiedział PAP Woźniak.

Kontrole prowadzi także Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie. Sanepid sprawdza pozostałe zakłady, które wykorzystują sól w procesie produkcji żywności.

"W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości produkty spożywcze zostaną natychmiast zabezpieczone i wycofane z obrotu do momentu otrzymania wyników badań. Obecnie kontrole są w toku" - dodał rzecznik.

Wojewoda lubuski Marcin Jabłoński jest w stałym kontakcie ze służbami odpowiedzialnymi za jakość żywności w regionie i na bieżąco zbiera informacje o prowadzonych działaniach przez podległe służby, a informacje o wynikach kontroli będą podawane opinii publicznej - zapewnił Siminiak.

Prowadzone kontrole są efektem ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury. Wynika z nich, że trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli (będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg) jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat.

Policjanci z CBŚ przygotowują listę firm, które kupowały sól od tych firm. Na stale uzupełnianej liście jest około czterdziestu zakładów, głównie przetwórstwa spożywczego i piekarnie, głównie z terenu Wielkopolski, ale także ze Śląska, województwa lubuskiego i Mazowsza. (PAP)

mmd/ itm/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)