Blisko 70 wystawców z branży cukierniczej, piekarniczej, wędliniarskiej, a także restauratorzy, gospodarstwa rolne, producenci miodów, przypraw, nalewek i piwa, zaprezentują się od 2 do 4 września na Lubuskich Kulinariach Regionalnych i III Gorzowskim Festiwalu Piwnym.
Na festiwalu piwnym będzie można skosztować piw polskich, czeskich, słowackich i belgijskich. Miłośnicy złotego trunku będą też mogli obejrzeć wystawę "Piwo i birofilia", na której znajdą się zbiory gorzowskiego kolekcjonera Andrzeja Majsaka.
"Mam 20 tysięcy etykiet ze wszystkich kontynentów, nawet z Grenlandii. Zbierałem je przez 35 lat. Festiwal się rozwija i mam nadzieję, że zbiory moje i moich kolegów wzbudzą zainteresowanie" - powiedział Majsak w poniedziałek na konferencji prasowej w gorzowskim magistracie.
Z okazji wystawy wydany zostanie folder z ciekawostkami o piwie i o historii browarnictwa.
Na odwiedzających czekają również degustacje potraw przygotowanych m.in. przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie.
2 września będzie można spróbować ciasteczek z renetą landsberską, a 3 i 4 września potraw regionalnych z kuchni wschodniej, kresowej i wielkopolskiej.
"Wiele z tych potraw powstanie z przepisów gorzowian, które przekazywali nam podczas ubiegłorocznych targów" - powiedziała dyrektor biura promocji miasta Małgorzata Pera.
Podczas targów wystąpią lokalne zespoły - Dropsy oraz Vabanque, a 3 września gwiazdą będzie Formacja Nieżywych Schabuff. (PAP)
mrd/ ls/