Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Lubuskie: Sanepid zabezpieczył prawie 24,5 tony soli

0
Podziel się:

Inspekcja sanitarna podczas kontroli w Lubuskiem zabezpieczyła
prawie 24,5 tony soli, która pochodziła z firm objętych prokuratorskim postępowaniem w sprawie tzw.
afery solnej.

Inspekcja sanitarna podczas kontroli w Lubuskiem zabezpieczyła prawie 24,5 tony soli, która pochodziła z firm objętych prokuratorskim postępowaniem w sprawie tzw. afery solnej.

Do końca minionego tygodnia inspektorzy sanitarni przeprowadzili w całym regionie 213 kontroli w obiektach żywnościowo-żywieniowych - poinformowała PAP rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Gorzowie Jolanta Borkowska.

"Sól pochodząca z firm objętych prokuratorskim postępowaniem znajdowała się w 34 piekarniach i dwóch hurtowniach. Nasze kontrole mogą potrwać do końca tygodnia" - powiedziała Borkowska.

Rzecznik dodała, że obecnie trwają badania pobranych próbek; mają one pomóc ustalić, czy zabezpieczono sól spożywczą czy też wypadową, która nie powinna być zastosowana w produkcji żywności.

W ubiegłym tygodniu kontrole w lubuskich zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego i rybnego zakończył wojewódzki lekarz weterynarii. W dwóch zakładach mięsnych stwierdzono zakupy soli technicznej. W przypadku jednego zachodzi podejrzenie używania jej do wyrobu wędlin. Obecnie trwają badania pobranych próbek.

Prowadzone kontrole są efektem ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury. Wynika z nich, że trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli (będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg) jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat. (PAP)

mmd/ abr/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)